Alternativ för landskapsarkitektur

Eller lägg till kanter på dina växtbäddar för att skapa en design
Eller lägg till kanter på dina växtbäddar för att skapa en design och fyll i mellan varje kant med olika stenar.

Vissa människor tenderar att fastna i ett hjulspår med sin landskapsarkitektur och använder alltid samma kompostbeläggning i växtbäddarna år efter år. Om det här är du, överväg att ändra det lite nästa gång du behöver fräscha upp dina naturområden. Det finns flera olika typer att välja mellan, varav många kan hittas i lokala hemförbättrings- eller trädgårdsbutiker.

Små stenar

Inkludera små stenar runt dina växtbäddar för ett rent utseende. Du kan fylla i utrymmet med en färg eller typ av sten för ett enkelt utseende. Eller lägg till kanter på dina växtbäddar för att skapa en design och fyll i mellan varje kant med olika stenar. I slutändan kan du komma på några intressanta mönster som virvlar, rutbräda eller vågor. Stenarna kommer att fånga fukt för dina växtbäddar, men också behålla värmen under dagen, så använd bara stenar om din vegetation klarar av den ökade temperaturen. På den negativa sidan tillför inte stenar några näringsämnen till jorden, så du måste göra det själv då och då.

Nålar och löv

Löv kan också användas som en naturlig kompost så länge som träden de faller från inte har någon sjukdom
Löv kan också användas som en naturlig kompost så länge som träden de faller från inte har någon sjukdom.

Tallbarr är en vanlig kompostbeläggning som ger en fin kontrasterande solbränna färg till ditt landskap och gör att växter verkligen sticker ut. Huvudproblemet med nålar är att de inte håller länge, och du måste "fräscha upp dem" två gånger om året för att behålla färgen. På plussidan bryts nålarna ner snabbt, tillför ytterligare näringsämnen till din jord och hjälper till att skapa rikare smuts över tiden. Löv kan också användas som en naturlig kompost så länge som träden de faller från inte har någon sjukdom. Det är bara att kratta upp dem och sprida dem runt jorden. Försök att hålla dem borta från basen av vedartade växter för att förhindra mögel. Precis som med nålar, bryts bladen ner snabbt och tillför näringsämnen i jorden.

Träflis och bark

Träflis och barkflis placeras runt växtbäddar oftare än andra material och är lätt tillgängliga i hemförbättrings- och trädgårdsbutiker. Barkflis är lite mörkare i färgen och bryts inte ner lika snabbt. De har också naturliga oljor som stöter bort vatten, vilket inte är något du nödvändigtvis vill ha runt växter. Vad gäller träflis så finns de i olika färger beroende på träslag, men färgningen varar inte för evigt. De förmultnar lite snabbare än bark, vilket är bra för jorden, men dåligt på din fickbok. Cedarchips färgning håller längst, och lukten från chipsen avskräcker vissa skadedjur.

Kiselgur och lavasten

Om du inte bara vill täcka jorden runt dina växter utan också hålla borta vissa skadedjur som sniglar, täck dina växtbäddar med kiselgur och lavasten. Kiselgur kan bestå av olika saker som krossade snäckskal och stenar. Mellan jorden och lavastenarna har skadedjur svårt att ta sig till växterna på grund av de vassa kanterna.