Landskapskompost med svamp

Om mulchsvamparna fortsätter att vara problematiska även när du regelbundet tar bort fruktkroppar
Om mulchsvamparna fortsätter att vara problematiska även när du regelbundet tar bort fruktkroppar, överväg att ta bort och ersätta den svampvärdande mulchen.

Organiska kompostmaterial, som strimlat trä, flisat trä, bark, barr, kompost och strimlade löv används runt träd, buskar och mindre växter och strukturer eftersom de kan dämpa ogräs, bevara markfuktigheten, förbättra webbplatsens utseende och skapa en skyddande buffert runt omkring. växter. Det kan orsaka viss oro när en svamptillväxt uppträder i ett mulchat område, även om de flesta svampar på mulch anses i värsta fall vara en olägenhet.

Om svampar i kompost

Organiska kompostmaterial sönderfaller naturligt med tiden, vilket ofta gradvis förbättrar jordens bördighet och struktur. Olika typer och storlekar av kompostmaterial sönderfaller i olika takt. Till exempel kommer barkbitar från barrträd att motstå förfall mycket längre än strimlade löv. När komposten bryts ner kan den stödja tillväxten av olika ruttnande svampar och andra organismer. Dessa svampar skadar inte växter och dyker ofta upp plötsligt efter kraftiga regn eller vattning. Felaktigt lagrade eller utlagda kompostmaterial är särskilt benägna för svampinvasioner.

Problematiska svampar

Artillerisvampen, även känd som hagelgevärssvampen, kan orsaka problem när den växer bredvid bilar, byggnader och andra landskapsföremål. Dessa svampar producerar fruktstrukturer som ser ut som små koppar och håller en spormassa som ser ut som ett litet svart ägg. Den skålliknande delen av svampen absorberar vatten och bygger upp tryck tills den skjuter upp spormassan i luften mot de ljusa eller ljusa föremålen. Spormassorna fastnar på ytor och liknar tjärfläckar. Spormassorna är svåra att ta bort och lämnar fläckar.

Blötlägg all kompost som packats eller förvarats i högar omedelbart efter att du applicerat komposten
Blötlägg all kompost som packats eller förvarats i högar omedelbart efter att du applicerat komposten.

Slemmögel, inte tekniskt sett svampar, är ljusgula eller orange slemmiga massor som kan växa mer än 1 meter i diameter och anses ofta vara tillräckligt obehagliga för att behöva behandling. Stinkhornsvampens fruktkropp har en obehaglig lukt, inte olikt dynga, avsedd att locka flugor som kommer att sprida dess sporer. Vissa svampar som växer i mulch kan vara giftiga, vilket potentiellt skapar problem där små barn leker runt det mulchade området.

Förebygga svampar

Applicera kompost i ett lager som inte är mer än cirka 8 centimeter tjockt och se till att komposten är lös, inte packad eller klumpig. Strimlad trä och bark eller liknande kompostmaterial som absorberar fukt är mer benägna att ta emot ruttnande svampar än material som inte håller mycket vatten. Blötlägg all kompost som packats eller förvarats i högar omedelbart efter att du applicerat komposten. Detta kommer att tillåta nyttiga bakterier att kolonisera komposten och konkurrera med störande svampar.

Att ta itu med svampar

Du ska inte använda kemikalier för att försöka bekämpa störande svampar. Ta bort fruktkroppar så snart de dyker upp för att förhindra att de förökar sig. Kratta regelbundet komposten för att uppmuntra torkning och för att bryta upp alla lager i kompostmaterialet som potentiellt kan störa vattenrörelsen. Detta kommer att hjälpa till att minimera tillväxten av svampar. Du kan antingen ta bort slemmögel och kompost eller kassera det eller använda en slang för att spraya en kraftfull vattenström mot formen för att bryta upp den. Om mulchsvamparna fortsätter att vara problematiska även när du regelbundet tar bort fruktkroppar, överväg att ta bort och ersätta den svampvärdande mulchen.