Landskapsidéer för en rund trädgårdsfågelmatare

Rustika charmen i den naturliga stugträdgårdsstilen
Om du föredrar att din trädgård eller trädgård återspeglar den vilda, rustika charmen i den naturliga stugträdgårdsstilen, utse ett hörn för din fågelmatare.

En fågelmatare är en attraktiv prydnadsfunktion för din trädgård och ger dig timmar av glädje när du sitter och njuter av dina fjäderbeklädda besökare. Planera landskapet runt det för att säkerställa att det förbättrar, snarare än försämrar, stilen och flödet av din fastighet.

Formella landskap

Placera din fågelmatare mitt på gården. Ett effektivt sätt att visa den framträdande är att ha stigar som strålar ut från den, med lågväxande örter eller perenner planterade mellan stigarna. Denna stil påminner om formella europeiska trädgårdar som fokuserar på geometriska former, raka kanter, stigar och dekorativa element som fontäner, solur eller statyer. Att placera din matare så här ger landskapet en känsla av ordning och storhet.

Stuga stil

Om du föredrar att din trädgård eller trädgård återspeglar den vilda, rustika charmen i den naturliga stugträdgårdsstilen, utse ett hörn för din fågelmatare. Placera höga växter, som jasmin, blåregn eller brugmansias bakom mataren. Runt och framför mataren planterar du ett sortiment av perenner och bladverk, som kottar, lantanas, ormbunkar eller coleus. Fågelmataren ska till synes komma ut ur klungan av olika tillväxt, som om den hade glömts bort i ett område där det vilda tog över och växte runt det.

Asiatiskt influenslandskap

Omge fågelmataren med böjda trädgårdsbänkar i sten eller trä
Omge fågelmataren med böjda trädgårdsbänkar i sten eller trä.

För den minimalistiska elegansen av ett landskap i asiatisk stil, stoppa in en fågelmatare någonstans längs en slingrande trädgårdsgång, mitt bland växande bambu, prydnadsfontängräs eller en dvärg japansk lönnträd. Du kan placera mataren på en mjukt böjd bädd av torkat grus, som i en uttorkad flodbädd som en gång skar igenom din egendom. Detta gör mataren till en funktion som upptäcks på ett trevligt sätt på promenader genom din fastighet. Även om du inte har ett stort utrymme, placera det runt ett hörn eller en krökt bana så att den har ett eget hemligt område.

Lyxig gräsmatta

Om du har turen att ha en tjock, grön matta av läcker, bördig gräsmatta, dra uppmärksamheten till den genom att placera fågelmataren nära mitten som landskapets lysande juvel. En cirkel av krukväxter ettåriga eller perenner placerade runt basen av mataren lägga till en stänk av färg. Omge fågelmataren med böjda trädgårdsbänkar i sten eller trä. Placera två till fyra bänkar runt mataren jämnt, placera dem minst 6 meter bort så att du inte skrämmer bort fåglarna genom att sitta på dem.

Stadslandskap

Det finns ingen anledning att ett landskap i första hand måste vara växtliv. Du kan täcka större delen av din mark med stenplattor eller tegelstenar, och hålla växter och träd växande runt fastighetens kanter. Placera din fågelmatare strategiskt till ett område som du vill dra ögat till. En cirkel av kantstenar placerad runt den hjälper till att visuellt förankra den till fastigheten så att den inte ser ut som att den satt fast där som en eftertanke. Komplettera området med hängande växter på närliggande väggar och träd och krukväxter runt omkretsen. Stoppa in några sittplatser, till exempel en bänk i parkstil, runt den omkretsen också för en attraktiv urban innergårdsdesign.