Landskapsidéer för en gård med ökenblock och högar

Förskjutna högar kan förbli kala för en stenträdgård
Förskjutna högar kan förbli kala för en stenträdgård, med en eller flera grupper av ökenblock som fokuspunkter.

Sedan urminnes tider har trädgårdsmästare och designers återskapat naturens effekter i landskap. Ökenstenar och högar på en gård ger dimension och en elementär effekt. Känd som "torr landskapsarkitektur", användningen av naturliga material utan växter lägger intresse för framgården samtidigt som det sparar vatten och kräver minimal tid för underhåll. Alternativt, inklusive komplementära växter ger gården fler former och fokuspunkter samtidigt som det sparar vatten.

Grunderna i stenblock och högar

I naturliga öknar står stenblock ofta i klungor. De är oftast delvis begravda och ser ut som om de alltid har funnits där. Att bädda in stenblock kräver att man gräver ett hål som är minst 25 procent så djupt som stenblockets höjd. En assistent och en handtruck är avgörande för att flytta stora stenblock. Färgerna på stenblocken matchar ofta sanden eller små stenar i området. Även om det inte är nödvändigt att skapa en monokrom innergård, kan användning av material i liknande färger förbättra ett ökenlandskap.

Liten framgård

Högar på en gård ger dimension
Ökenstenar och högar på en gård ger dimension och en elementär effekt.

Ett enkelt ökenlandskap skalat till en liten gård ger en tilltalande effekt utan att verka rörig. En hög kan vara så liten som 3 till 4 meter bred. Ett plant utrymme som sträcker sig minst 2 meter från varje hög sätter ut högarnas konturer. Två högar, med den ena närmare huset än den andra, och en grupp av tre stenblock som ligger utanför mitten mellan högarna erbjuder ett iögonfallande och enkelt torrt landskap.

Förskjutna högar

Högar placerade som teatersäten men med ojämna avstånd ser realistiska ut. Denna effekt fungerar bättre för att ge en känsla av en naturlig miljö än att göra högar direkt sida vid sida eller placera en framför en annan. Förskjutna högar kan förbli kala för en stenträdgård, med en eller flera grupper av ökenblock som fokuspunkter. Högar fungerar också bra för plantering, och växter hjälper till att minska erosion av högarna från regn och vind. Suckulenter och kaktusar växer ofta i sandhögar.

Färgglad öken

Varma landskapsstensfärger, som guld och ros, fungerar bra tillsammans för en tvåfärgseffekt med ökenblock. Att använda matchande grus eller sand för det omgivande landskapet och högarna ger gården rik färg. Torktåliga växter, inklusive kaktusar, suckulenter, salvia och hjortgräs, lägger till textur till en trädgård med ökentema. Blå agave, (Agave Europeana) även känd som sekelväxt, skapar en dynamisk kontaktpunkt med sin skulpturala form och djupa kricka färg. Växter erbjuder graciösa mjuka former bredvid stenblock och växer på och mellan högar.

Relaterade artiklar
  1. Hur gör man en plantering av en hink?
  2. Överseeder vs. Luftare
  3. Hur tar man ut en stubbe?
  4. Hur parar man hortensior och hostor?
  5. Trellisrankor i halvskugga
  6. Passionsblomma larv