Landskapsidéer för långa smala sängar

Vertikala trädgårdar är bara några av idéerna som kan göra smala bäddar till en spännande
Spaljéer, hängande planteringskärl och vertikala trädgårdar är bara några av idéerna som kan göra smala bäddar till en spännande och attraktiv del av ditt landskap.

Långa smala planteringsbäddar kräver viss speciell planering för att växa framgångsrikt. Frågor som tillgängligt ljus och jordkvalitet är särskilt viktiga i små, trånga trädgårdsutrymmen. Flera strategier för att plantera smala bäddar använder vertikalt utrymme för att utöka utrymmet för odling. Spaljéer, hängande planteringskärl och vertikala trädgårdar är bara några av idéerna som kan göra smala bäddar till en spännande och attraktiv del av ditt landskap.

Analyserar din smala säng

Noggrann mätning kan hjälpa dig att fastställa stilen på din trädgård. Mät både måtten på din trädgårdssäng och det tillgängliga utrymmet för att arbeta i den. Inklämd mellan en smal sidosäng och granngårdens staket har du kanske nästan inget utrymme att arbeta i och vill därför ha växter som behöver lite skötsel. Inkludera sängens djup i dina mått. Detta kommer att hjälpa dig att avgöra om du kan ta emot djupt rotade buskar med starka vertikala stjälkar, eller behöver ettåriga växter och andra växter i containerstorlek som bara kräver ytlig jord. Ett annat kritiskt element är tillgängligt ljus. Detta kan kräva observation vid flera tillfällen på dagen. En öst-västvänd bädd mellan husen kommer till exempel att ha ett morgonsolslut, ett eftermiddagssolslut och eventuellt en helt skuggad mitt. En bädd i söderläge kan välkomna spaljerade sommargrönsaker, men behöver kompostläggning och stadig vattning för att mildra markvärmen.

Spaljerande klättrare

Genom att tillhandahålla en klätterram kan du odla en mängd olika växter på begränsat utrymme. Spaljerade vinstockar som klematis (Clematis spp.) och ettåriga vinstockar som svartögd-susan (Thunbergia alata) kan skapa en vägg av blomningar längs en smal bädd. Klätterrosor kan också spaljeras, men du behöver tillgång till att träna, knyta och beskära rosenkäppar. Välj robust harts eller belagda metallspaljéer istället för trä om du bara kan nå ena sidan av ramverket för underhåll. Alternativt kan du dra metalltrådar precis där du vill att växterna ska klättra. Avsluta din bädd med att plantera ett marktäckare som t.ex. trollgräs (Ajuga spp.), dvärgvinterkrypare (Euonymus fortunei), stengröt (Sedum spp.) eller vild timjan (Thymus serpyllum) för att öka det visuella intresset, tränga bort ogräs och håll vinrankorna svala.

Landskapsarkitektur för skugga

Mät både måtten på din trädgårdssäng
Mät både måtten på din trädgårdssäng och det tillgängliga utrymmet för att arbeta i den.

Välj ormbunkar, hostor, vild ingefära (Asarum canadense) och andra skuggälskare för en djupt skuggig säng. Om du har ljus i ena eller båda ändarna av sängen, kan du använda ettåriga växter för säsongens färg genom att installera en planteringsmaskin i trä eller murverk. För en öst-västlig bädd med flera timmars sol i ändarna, låter en plantering eller en liten upphöjd bädd inkludera halvskuggtoleranta perenner som astilbe (Astilbe spp.) eller skumblomma (Tiarella spp.), vintergröna dvärgväxter eller säsongsbetonade lökar.

Plantera grönsaker

En smal bädd med solig exponering är idealisk för sommargrönsaker. Bygg en höjdbädd i specialstorlek och stoppa in sommargrönsaker som tomater och paprika mellan permanenta klumpar av timjan, oregano, salvia och rosmarin. Använd stavar för att stödja vingrönsaker som polbönor, squash och gurka. En bädd med filtrerad eller halvskugga kan också användas för grönsaker; koncentrera sig på sallad, bok choy, grönsaker i kallt väder som grönkål och rotfrukter som salladslök, rädisor och rödbetor.

Behållare och hängande halvkrukor

Överväg att täcka jorden i en mycket smal bädd med tegel eller grus och skapa en containerträdgård. Höga vasliknande behållare kan innehålla en blandning av ettåriga och örter. Fyll en rad med matchande behållare med växter av olika höjd. Alternativt kan du variera behållarnas höjder och karaktär samtidigt som planteringarna blir mer visuellt konsekventa; fyll till exempel behållare av olika höjd med sorter av prydnadsgräs. Placera behållare på en vägghängd hylla, eller sänk ner rör eller stolpar i sängen för att fungera som behållarpelare. Häng platsbesparande halvkrukor eller andra väggnära behållare mot en spaljé eller staket. Trädgårdsskötsel med behållare låter dig ta åtminstone några planteringar till och över ögonhöjd för ökat visuellt intresse och användning av allt tillgängligt utrymme.

Trädgårdsarbete vertikalt

En utväxt av "gröna tak"-rörelsen, vertikala trädgårdar är "gröna väggar" täckta med lågvårdade, långsamväxande alpina eller suckulenta växter planterade i dekorativa mönster. Trädgårdar kan tillfälligt hängas eller permanent monteras på väggar eller staket, särskilt i soliga exponeringar. Kommersiellt tillgänglig utrustning inkluderar kit i fickstil och bildram, eller så kan du skräddarsy en trädgård för ditt utrymme med lätta att få tag på material och enkla färdigheter.

Relaterade artiklar
  1. Hur man gör ett utomhuslandskap med en väderkvarn?
  2. Orientaliska liljesorter
  3. Överseeder vs. Luftare
  4. Hur tar man ut en stubbe?
  5. Hur parar man hortensior och hostor?
  6. Trellisrankor i halvskugga