Vilka typer av buskar och blommor ser bra ut runt en pool i marken?

Färgglada blommor
Stora, färgglada blommor och glansiga blad gör kinesisk hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis), som växer i USDA-zonerna 9 till 11, till ett bra val.

Bladrika växter med tropiskt utseende och färgglada blommor skapar skugga och sätter färg på områden runt en pool i marken. Och när du väljer vintergröna buskar med lite underhåll, höga växter som skuggar utan att göra oreda och blommande perenner som lever från år till år, kan du ägna din tid åt att koppla av vid poolen, inte med en kratta i ena handen och en lövsäckspåse i den andra.

Bladiga skugga växter

Prydnadsbananväxter (Musa spp.) skapar skugga och ett tropiskt utseende runt en pool. I frostbenägna klimat, välj en härdig sort, som japansk banan (Musa basjoo), som växer i US Department of Agriculture växthärdighetszoner 5 till 10 och kan nå höjder på 6 till 14 meter hög med en lika stor spridning. Bananen är en örtartad perenn som växer som ett träd. Om du har plats för en stor perenn, prova en jättelik elefantöra (Colocasia gigantea "Thailand Giant"), som trivs i USDA-zonerna 8 till 10 och blir 9 meter hög och 12 meter bred med individuella blad som växer upp till 6 meter lång.

Skärmar med lågt underhåll

Sätter färg på områden runt en pool i marken
Bladrika växter med tropiskt utseende och färgglada blommor skapar skugga och sätter färg på områden runt en pool i marken.

Använd vintergröna, klumpbildande perenner för att skapa en avskildhet runt en pool i marken. I frostfria klimat gör heliconia (Heliconia spp.), som växer i USDA-zonerna 10 till 11, ett slående urval. Den blir 15 meter hög och har ett bananbladformat bladverk som skapar skugga. Periodvis under hela säsongen skapar röda kloformade blommor en ljus stänk av färg. I områden som är utsatta för frost är himmelsk bambu (Nandina domestica), som växer i USDA-zonerna 6 till 9, ett bra val. Denna klumpiga, icke- invasiva vintergröna buske blir 8 meter lång och 3 meter bred med upprättstående lummiga käppar. Himmelsk bambu har intresse året runt med gröna löv på våren och sommaren som blir brända röda på hösten och vita blommor på våren.

Blommande buskar

Bredbladiga blommande vintergröna buskar fungerar bra runt en pool i marken och, till skillnad från lövfällande buskar som fäller sina löv varje år, behåller vintergröna sina blad, vilket minimerar underhållet. Stora, färgglada blommor och glansiga blad gör kinesisk hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis), som växer i USDA-zonerna 9 till 11, till ett bra val. Standard hibiskusbuskar finns i rött, men du kan hitta persika, grädde, lax, rosa och mångfärgade varianter. Rhododendron och azaleor (Rhododendron spp.), som växer i USDA-zonerna 4 till 9, kantar ett poolområde elegant. De har vintergröna löv året runt och stora, färgglada klumpar av blommor i mitten till sen vår.

Ganska perenner

När det gäller att välja blommor för att växa runt en pool i marken, gå för maximal effekt och färg och minimalt med arbete. Lily of the Nile (Agapanthus spp.) växer i USDA zoner 6 till 10 och har stora pom-pom-formade blomhuvuden i blått, lila eller vitt. En örtartad perenn, växterna dör tillbaka på vintern och växer ut igen på våren. En annan färgstark blomma som är lite underhållsfri och som lämpar sig väl för poolområden är dagliljan (Hemerocallis spp.). Dagliljahybrider finns i en mängd färger, som alla har stora, öppna blommor och växer i USDA-zonerna 2 till 10.