Hur dödar man en krypande vinstock utan att döda blommorna som planterats i närheten?

Välj en av flera metoder - några som säkert involverar herbicider - för att döda din krypande vinstock
Välj en av flera metoder - några som säkert involverar herbicider - för att döda din krypande vinstock samtidigt som du fortsätter att njuta av sina blommande grannar.

Krypande vinstockar har sin plats i trädgården. De lägger vertikalt intresse till landskapet och skapar blommande skönhet på en berså eller spaljé. De kan också fungera som effektiva marktäckare. Men om du har en krypande vinstock du inte längre vill ha, fortsätt och utrota den. Välj en av flera metoder - några som säkert involverar herbicider - för att döda din krypande vinstock samtidigt som du fortsätter att njuta av sina blommande grannar.

1

Applicera en post-emergent herbicid på vinstockens blad. Använd en ogräsmedel som glyfosat eller triklopyr, som är märkt för att döda just din klättrande vinstock. Spraya på en lugn dag för att förhindra översprutning, som kan döda närliggande blommor. Om blommorna fortfarande är för nära, öppna upp herbiciden och häll den i en engångsbehållare. Måla sedan herbiciden direkt på bladen med en pensel. Alternativt kan du täcka närliggande blommor med en kartong för att förhindra översprutning. Späd, använd och applicera alltid herbicider enligt tillverkarens anvisningar.

2

Som kan döda närliggande blommor
Spraya på en lugn dag för att förhindra översprutning, som kan döda närliggande blommor.

Beskär en krypande vinstock så att stubbarna står 1 eller 5 centimeter över marken. Applicera sedan försiktigt en ogräsmedel, såsom glyfosat eller 24-D, på de skurna kanterna inom fem minuter efter beskärning. Måla den på istället för att spraya den på stubbarna om de närliggande blommorna är extremt nära. Eller täck närliggande växter med en låda. Om rankan växer ut igen, applicera herbiciden direkt på bladen igen.

3

Skär den krypande vinstocken till marken med en beskärningssåg eller snittar. Du kan också gräva ut huvudrötterna, men vinstockar har ofta omfattande rotsystem, vilket gör detta svårare. Din vinstock kommer att växa tillbaka, så fortsätt att skära av ny tillväxt så snart som möjligt för att svälta ihjäl den på grund av brist på solljus. Du kan också täcka området med två eller tre lager kartong eller fem eller sex lager tidningspapper. Toppa sedan med 2 till 10 centimeter kompost. Fyll på kartongen eller tidningen och komposten vid behov och om två år bör rötterna under vara döda.

Relaterade artiklar
  1. Hur befrias köksträdgården från ogräs?
  2. Pre-emergent herbicidkemikalier för crabgrass
  3. Potatiskloning
  4. Kommer potatis att växa i vatten?
  5. Plantera gräs efter Roundup
  6. Plantera dyngräs