Hur dödar man buskar med salt och vinäger?

Vilket dödar de flesta typer av buskar och ogräs
Medan vissa växter kommer att dö med applicering av hushållsvinäger, innehåller trädgårdsvinäger vanligtvis cirka 20 procent ättiksyra, vilket dödar de flesta typer av buskar och ogräs.

Salt och vinäger kan vara en välsmakande kombination för människor, men de två ämnena är giftiga för växter. Vinäger fungerar genom att tillsätta syra till jorden på en växt och dess löv. Det kan också hindra växten från att transportera vatten effektivt. Appliceringen av salt torkar ut växten och kan orsaka rotbränna, vilket skadar rotsystemet, vilket hindrar rötterna från att bära med sig näring och vatten. Stora mängder salt kan finnas kvar i din jord i månader och år, vilket förhindrar tillväxten av nya växter och dödar närliggande växter.

Använder vinäger

Steg 1:

Ta på dig handskar och andningsmask först, eftersom trädgårdsvinäger är stark och kan irritera dina lungor om du andas in, speciellt i de stora doser du behöver för att döda skrymmande buskar.

Steg 2:

Häll trädgårdsvinäger i en hink eller en vattenkanna som du inte tänker använda igen. Undvik att använda en sprayflaska, eftersom vinägern oavsiktligt kan komma i kontakt med andra växter när den sprayas.

Steg 3:

Häll vinägern på busken du vill döda under en solig och varm dag; de flesta typer av trädgårdsvinäger fungerar bäst när vädret är varmt och himlen är klar. Häll långsamt och håll hinken eller vattenkannan precis ovanför buskens lövverk för att förhindra att vinägern stänker på dig och närliggande växter. Buskens blad blir brunsvarta vanligtvis inom en dag, vilket indikerar växtdöd.

Använder salt

Steg 1:

Gräv ett litet hål runt basen av busken.

Steg 2:

Strö bordssalt i hålet. Börja med en nypa för små buskar och två till tre nypor för större buskar. Täck hålet efteråt.

Steg 3:

Använd inte både vinäger och salt
Använd inte både vinäger och salt, eftersom det ena eller det andra fungerar utmärkt.

Inspektera busken efter ungefär en vecka. Om bladverket blir brunt eller ser hängigt ut, gör saltet sitt jobb. Om växten inte lider av negativa effekter, gräv ett nytt hål och tillsätt mer salt.

Saker du behöver

 • Trädgårdsvinäger
 • Gummihandskar
 • Andningsmask
 • Hink eller vattenkanna
 • Salt
 • Skyffel

Dricks

Medan vissa växter kommer att dö med applicering av hushållsvinäger, innehåller trädgårdsvinäger vanligtvis cirka 20 procent ättiksyra, vilket dödar de flesta typer av buskar och ogräs. Hushållsvinäger har bara 5 procent ättiksyra.

Även om du kan döda vissa buskar genom att applicera salt i basen utan att gräva ett hål - särskilt växter som är extremt saltkänsliga - är det mer effektivt att gräva ett hål för att komma närmare rötterna.

Du kan använda trottoarsalt också, men bordssalt fungerar på samma sätt.

Varning

Använd inte salt på buskar som står nära andra växter. Det finns en god chans att du dödar både busken och allt runt omkring.

Använd inte både vinäger och salt, eftersom det ena eller det andra fungerar utmärkt. Om du använder båda ökar gifterna i din jord och chansen att du skadar närliggande växter.

Relaterade artiklar
 1. Återuppliva en gräsmatta med ett vätmedel
 2. Potatiskloning
 3. Kommer potatis att växa i vatten?
 4. Plantera gräs efter Roundup
 5. Plantera dyngräs
 6. Hur planterar man en ogräsfri rabatt?