Blåbär, azaleor och torvmossa

Både blåbär och azaleor kräver en sur jord
Både blåbär och azaleor kräver en sur jord, men att gräva i torvmossa sänker pH till lämplig nivå.

När du funderar på din urbana skogsträdgård inser du att spridning av några blåbär (Vaccinium spp.) och azalea (Rhododendron occidentale) buskar längs trädgårdens soliga och delvis skuggade gränser kommer att uppfylla din önskan om färg och ge ett hälsosamt tillskott till din kost. Både blåbär och azaleor kräver en sur jord, men att gräva i torvmossa sänker pH till lämplig nivå.

Blåbär

Blåbär kräver ett pH på 4,5 till 5,5 för att trivas i trädgården. Även om många sorter inte är lämpade för ett medelhavsklimat, trivs de sydliga highbush-sorterna som "Misty", "O'Neil" och "Sunshine Blue" i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 5 till 10. Genom att gräva i 10 centimeter av torvmossa, välnedbruten gödsel, kompost och svavel innan du planterar dina blåbär och bibehåller en genomgående fuktig jord, kan du odla södra highbush-blåbär i en solig trädgård.

Azaleor

En basisk sur jordblandning innehåller lika delar torvmossa
En basisk sur jordblandning innehåller lika delar torvmossa, kompost och perlit.

Massorna av den västra azaleans blommor ger en prålig bakgrund till de gröna löven på blåbärsbuskar och andra skogsväxter. Den inhemska azalean blir 6 till 10 meter hög under idealiska förhållanden och föredrar lite skugga under varma dagar och konsekvent fukt. Härdig i USDA-zonerna 7 till 9, azalean föredrar en sur jord med ett pH på 5,0 till 5,5. Att lägga till ett 3- till 10,20 cm lager av tallbarr eller barkkompost runt busken sparar vatten och upprätthåller fuktnivån i jorden.

Torvmossa

Sphagnum torvmossa är ett naturligt material som används i krukväxtblandningar och tillsätts i jorden för att lätta och sänka pH-nivån. Att lägga till 2 1 kg torvmossa till 1 kvadratmeter jord sänker pH med 1 enhet, enligt University of Minnesota. Däremot krävs det 6 kg kompost eller 2 kg gödsel för att sänka pH med samma mängd. Majoriteten av torvmossa som finns tillgänglig i Europa skördas i torvmossarna i Kanada. Medan Canadian Sphagnum Peat Moss Association stöder hållbar skörd och restaurering av våtmarkerna, tar en torvmosse hundratals år att återgå till sitt ursprungliga tillstånd.

Syrlig krukblandning

Medan blåbär och azaleor trivs i trädgården, om ditt utrymme är begränsat till en liten uteplats eller innergård, kan buskarna odlas i stora planteringskärl. En basisk sur jordblandning innehåller lika delar torvmossa, kompost och perlit. Om du föredrar att använda en hållbar produkt istället för torvmossan, ger kokosnötkokos samma fördelar; du bör dock testa jordens pH med ett jordtestsats och tillsätta svavel för att justera pH-nivåerna till rätt intervall för dina buskar.