Hur förhindrar man att grönsaksväxter dör i kallt väder?

Placera några lampor över toppen av höga växter också för särskilt kallt väder
Placera några lampor över toppen av höga växter också för särskilt kallt väder.

Även klimat med milda vintrar, som US Department of Agriculture växthårdhetszoner 8 och uppåt, upplever frost och iskallt väder ibland. Det är synd att låta allt ditt hårda arbete med att odla grönsaker gå till spillo på grund av en kyla. Härdiga och halvhärdiga grönsaker i kålfamiljen eller korsblommiga grönsaker kommer att ta sig igenom en lätt frost, eller mild frysning, utan något skydd från dig. Plantor och grönsaker från varma säsonger behöver mer skydd ju längre temperaturen sjunker.

1

Täck plantorna med en glasburk som trycks ner ordentligt i jorden. Använd stora läskflaskor av plast med botten utskurna för större växter och 1-liters mjölk- eller vattenbehållare i plast för större växter. Detta fångar varmare luft nära växten och fungerar så länge som temperaturen inte blir för mycket under fryspunkten.

2

Täck plantorna med lakan och använd även lampor
Om du inte tror att det räcker, täck plantorna med lakan och använd även lampor.

Tejpa ihop tidningsark för att bilda ett täckande flera lager tjockt och tillräckligt stort för att helt omsluta växten. Du kan också använda lakan eller plastlakan. Placera tidningarna ovanpå växten och drapera dem längs sidorna, till marken. Fäst arken med stenar så att de inte blåser av. Om du har tid, tryck ner pålar i marken för att hålla arken borta från växterna själva för att förhindra att grenar och stjälk går sönder.

3

Fyll 1-liters behållare med varmt vatten. Placera dem på lika avstånd runt större grönsaksplantor så nära plantans ytterkant som möjligt. Om du placerar behållarna alldeles intill huvudstammen kan de yttre bladen bli frostbitna. Tre behållare fungerar för en medelstor pepparplanta, medan du kanske behöver fem behållare för en fullvuxen tomatplanta. Om det förutspås frost i flera nätter men dagarna är soliga, fyll behållarna med vatten och slå in dem i svarta soppåsar. Den svarta absorberar värme från solen och värmer upp vattnet. Om temperaturen förväntas sjunka under fryspunkten, kasta ett lakan över växten och behållarna.

4

Drapera semesterljus runt växtens yttre grenar, mot botten och mitten av växten. Placera några lampor över toppen av höga växter också för särskilt kallt väder. En sträng med 100 minilampor kommer att täcka två fullstora tomatplantor. Semesterlamporna kan generera tillräckligt med värme av sig själva för att förhindra att växterna dör. Om du inte tror att det räcker, täck plantorna med lakan och använd även lampor. Fäst arken med stenar så att de inte blåser av. Använd inte LED-lampor eftersom de inte genererar värme.