Hur kan man förhindra att prydnadsgräs blir för stora?

Är prydnadsgräs under varma säsongen bäst när de delas på hösten
Obs: Även om det är bäst att dela svalsäsongsgräs på våren, är prydnadsgräs under varma säsongen bäst när de delas på hösten.

Tillsammans med explosionen i populariteten för fleråriga växter har prydnadsgräs också fått en stark efterföljare för sitt slående utseende och enkla skötsel. Medan de flesta typer av prydnadsgräs inte sprider sig som gräsarter, kan vissa växa sig stora och kräva periodiskt underhåll, både för växtens hälsa och för andra växter i trädgården.

 1. Se över ditt gräss tillväxtmönster

 2. Bestäm växtsättet för det prydnadsgräs du har innan du börjar. Enligt Clemsons kooperativa förlängning kategoriseras prydnadsgräs antingen som en klumpningstyp, som stannar i ett relativt begränsat område, eller en spridningstyp, som kan avvika ganska långt från den ursprungliga planteringsplatsen. Leta efter tecken på att gräset måste beskäras eller flyttas, såsom brist på tillväxt i mitten av kronan, svag eller spinkig tillväxt jämfört med tidigare år, eller orsaka stress för grannväxter genom intrång.

 3. Vidta lämpliga säkerhetsåtgärder

 4. Innan du beskär eller delar gräs, se till att din spade är vass. Många gräsarter är tuffa, med täta växtvanor som lätt stöter bort ett trubbigt redskap. Tjocka, mogna klumpar av större gräsarter har envisa rotsystem som kräver mycket arbete och uthållighet för att ta bort eller dela. Använd handskar för att skydda händerna från skärsår, eftersom stjälkar från större, styvare gräsarter lätt kan skära sig genom huden.

 5. Beskär rötterna

 6. Gräv ut delar av rötter för att rotbeskära prydnadsgräs. Stöt spadens spets runt omkretsen av gräsets krona och ta bort så mycket du vill för att hålla gräset i schack. Regelbunden beskärning kommer att hålla prydnadsgräs från att ta för mycket plats, men bara i tre till fem år.

 7. Dela och plantera om delar av gräset

 8. Gräv upp hela klumpen och skär rakt ner genom kronan med en spade, separera den ursprungliga plantan i mindre sektioner för omplantering. Detta kommer att hjälpa till att kontrollera den totala storleken på gräsklumpen. Illinois förlängning säger att det är bäst att dela prydnadsgräs på våren. Större arter kan behöva tyngre utrustning för att ta bort och dela, inklusive en yxa eller såg. Gräs återhämtar sig bra från delningar på grund av sina robusta rotstrukturer.

 9. Illinois förlängning säger att det är bäst att dela prydnadsgräs på våren
  Illinois förlängning säger att det är bäst att dela prydnadsgräs på våren.

  Obs: Även om det är bäst att dela svalsäsongsgräs på våren, är prydnadsgräs under varma säsongen bäst när de delas på hösten. Om du inte vet vilken typ ditt gräs är, är en allmän tumregel att gräs från kalla säsonger producerar fröhuvuden eller blommor tidigt på sommaren, medan varma säsongsgräs blommar senare på sommaren eller tidig höst.

 10. Trimma tillbaka överskottsväxten

 11. Klipp bort oönskad tillväxt med trädgårdssaxar, klipp tillbaka löv som vilken annan växt som helst. Detta är en tillfällig lösning eftersom de flesta gräs kommer att fortsätta att få nytt löv under hela den aktiva växtsäsongen.

 12. Transplantera gräset

 13. Flytta gräset till ett område med sämre jord för att begränsa tillväxten. Många prydnadsgräs är bra val för områden där inget annat kommer att växa. Om ditt prydnadsgräs fortfarande växer frodas, kan omplacering av det till en tuffare odlingsplats hjälpa till att bromsa dess fart och ge ett mervärde till ett område där andra växter kan ha svårt att frodas.

  Saker du behöver

  • Vass spade

  • Sekatör

  • Handskar (valfritt)

  • Skottkärra (valfritt)

Relaterade artiklar
 1. Återuppliva en gräsmatta med ett vätmedel
 2. Potatiskloning
 3. Kommer potatis att växa i vatten?
 4. Plantera gräs efter Roundup
 5. Plantera dyngräs
 6. Hur planterar man en ogräsfri rabatt?