Intressanta fakta om passionsblomväxter

Vinrankorna producerar gula eller lila äggformade frukter
Vinrankorna producerar gula eller lila äggformade frukter, med cirka 60 arter som producerar ätbar frukt, inklusive röd passionsblomma (P. racemosa) och blåkrona passionsblomma (P. caerulea).

Nio av cirka 400 passionsblomplantor (Passiflora spp.) växer i Europa, där de trivs i US Department of Agricultures växthårdhetszoner 6 till 11. De exotiska blommorna lockar till sig ett antal fjärilar och insekter och de flesta arter har vintergröna bladverk, som du kan använda för att tillhandahålla en levande sekretessskärm på din trädgård. Passionsblommor behöver filtrerad full sol eller halvskugga för att producera de bästa blommorna.

Blomsterdrag och symbolik

Passionsblommor mäter cirka 8 centimeter i diameter och är vanligtvis röda, lila, blå, rosa, vita eller brokiga. Den exotiska passionsblomman har fem foderblad, fem kronblad, två tunna ringar ovanför fortplantningsorganen, fem ståndare, tre stigmas och tre blad. Dessa särdrag har använts sedan 1500-talet som symboler inom kristendomen för att berätta historien om Kristi korsfästelse, som vanligen kallas "The Passion". De fem foderbladen och fem kronbladen representerar 10 av Jesu 12 apostlar, exklusive Petrus och Judas som fördömde Kristus precis innan hans korsfästelse. De två filamentringarna ovanför de reproduktiva ornamenten symboliserar törnekronan. De fem ståndarna representerar Jesu sår, medan de tre stämplarna symboliserar de tre spikarna som används för att hålla Jesus på korset. Spjutet som används för att sticka Jesus symboliseras av de tre bladen; klätterrankorna symboliserar läderpiskorna.

Växtformer

Är passionsblomplantorna som odlas i USA klättrande vinstockar
Även om det finns några buskar från passionsblommor, är passionsblomplantorna som odlas i USA klättrande vinstockar.

Även om det finns några buskar från passionsblommor, är passionsblomplantorna som odlas i USA klättrande vinstockar. Vinrankorna kan växa så mycket som 20 meter varje år och lindar sina tunna rankor runt strukturer och omgivande växter för att klättra uppåt. Frekvent beskärning krävs om du har ett begränsat trädgårdsutrymme eftersom passionsblomrankorna kommer att klättra över andra växter i trädgården. På platser som Hawaii, där växten har undgått odling, anses passionsblommans vinstockar vara en invasiv skadegörare.

Fjärilar och insekter

En passionsblommaranka odlad på en spaljé fungerar bra som bakgrund för en fjärilsträdgård eftersom rankorna ger mat åt cirka 70 olika typer av fjärilar. Fjärilshönor lägger ägg på vinstockarna och de unga larverna kalasar glatt i bladverket. Om växterna drar till sig för många fjärilar kan larverna lätt orsaka förödelse på växterna. Som en form av evolutionärt skydd har vissa växter egenskaper som ser ut som fjärilsägg som avskräcker kvinnliga fjärilar från att lägga sina ägg. Myror livnär sig på den extraflorala nektar som finns vid varje bladbas, utan att orsaka allvarlig skada på växten. Myrorna håller fritillary larver i schack så att larver inte förstör växten.

Ätbar frukt

Vinrankorna producerar gula eller lila äggformade frukter, med cirka 60 arter som producerar ätbar frukt, inklusive röd passionsblomma (P. racemosa) och blå-krona passionsblomma (P. caerulea). Den vanligaste växten som odlas för ätbar frukt är passionsfrukten (P. edulis). Inom denna art finns två distinkta frukttyper: lila passionsfrukt (P. edulis Sims) och gul passionsfrukt (P. edulis f. flavicarpa Deg.). Frukten är ungefär som ett granatäpple genom att fruktens insida är fylld med små hinnformade säckar som innehåller svarta frön och juice som smakar som guava. Ett 0,60 cm tjockt lager vitt märg ger dämpning mellan juicepåsarna och den släta svålen.