Hur framkallar man citrusblomning?

Förvara träden på en plats där natttemperaturerna faller in på 40-talet
Förvara träden på en plats där natttemperaturerna faller in på 40-talet, eftersom kallt väder hjälper till att framkalla blomning på våren.

Oavsett om du odlar fruktträd i en behållare på din uteplats, i ditt växthus eller på din trädgård, förgyller de doftande vårblommorna ditt vardagsrum när vädret blir varmt. Citrusträd måste blomma för att ge frukt senare på året, så blomning är nyckeln till ett citrusavkastning. Även om du inte alltid kan kontrollera väderförhållandena, kan du ta några steg för att hjälpa till att framkalla blomning i dina citrusträd.

 1. Plantera ditt träd på en solig plats. Citrusträd behöver en betydande mängd solljus för att blomma, så plantera dem inte under större lövträd eller i det bakre hörnet av din uteplats. Även i krukor är citrusträd tunga och svåra att flytta, så placera dem på en solig plats från början.

 2. Vattna dina växter sparsamt i början av vintern för att framkalla blomning. Allvarlig torka förhindrar blomning, men en liten mängd vattenstress hjälper blommorna att utvecklas på våren. När vädret blir som svalast, vanligtvis mellan december och februari, vattna dina citrusträd en gång varannan vecka, eller när jorden känns torr en tum under ytan. Börja vattna en gång i veckan när det närmar sig våren.

 3. Beskär citrusträd på hösten för att ta bort döda grenar eller de som är angripna av insekter. Citrusträd klarar sig bra efter beskärning - det hjälper dem att fokusera blommande energi på befintliga grenar.

 4. Tajma det så att din tidiga vårgödsling använder ett gödselmedel med låg kvävehalt
  Tajma det så att din tidiga vårgödsling använder ett gödselmedel med låg kvävehalt, till exempel en 0-10-10, som hjälper till att framkalla blomning.

  Kontrollera temperaturen på vintern om möjligt. Förvara träden på en plats där natttemperaturerna faller in på 40-talet, eftersom kallt väder hjälper till att framkalla blomning på våren. De låga temperaturerna hjälper till att frigöra knoppvilan när vädret blir varmt. Om temperaturen är konsekvent hela året kan det hända att knopparna inte känner igen en förändring i årstiderna och blommar lika dramatiskt som när de hålls kalla på vintern. Även om du inte kan kontrollera vädret, flytta containerväxter ut ur ditt växthus eller bort från det varma huset om de inte är för tunga.

 5. Gödsla citrusträd tre gånger om året, fördela gödslingen. Om du till exempel gödslar i november, lägg till mer i mars. Tajma det så att din tidiga vårgödsling använder ett gödselmedel med låg kvävehalt, till exempel en 0-10-10, som hjälper till att framkalla blomning. För de andra två applikationerna, använd ett balanserat gödningsmedel som en 8-8-8.

 6. Samla regn i fat och använd detta vatten till dina citrusträd. Grundvatten och vatten från ditt hus kan innehålla hög saltlösning, vilket kan hindra citrusträd från att blomma. Använd regnvattnet för djup vattning flera gånger om året för att hjälpa till att sänka salthalten i marken runt dina citrusträd för att framkalla blomning på våren.

  Saker du behöver

  Dricks

  Vänta tills ditt citrusträd mognar om det inte blommar upp till dina förväntningar. Många fruktträd måste vara minst 3 till 4 år gamla innan de börjar blomma på allvar och ge frukt.