Idéer till gamla fönsterkarmar

Låter dig förlänga din trädgårdssäsong genom att fungera som toppen för en kall ram för att starta fröer
En gammal fönsterram, komplett med glasrutor, låter dig förlänga din trädgårdssäsong genom att fungera som toppen för en kall ram för att starta fröer och transplantera härdning.

När du byter ut dina gamla fönster med nya, behåll de gamla ramarna för att skapa en mängd attraktiva och innovativa projekt i ditt hem och din trädgård. Oavsett om de fortfarande innehåller glas eller inte, ger gamla ramar en prefabricerad grund för strukturer som kan skydda unga växter, minska det yttre underhållet och försköna din uteplats, veranda, trädgård och heminredning.

Trädgård kall ram

En gammal fönsterram, komplett med glasrutor, låter dig förlänga din trädgårdssäsong genom att fungera som toppen för en kall ram för att starta fröer och transplantera härdning. Om du kan använda skrotvirke för ramens väggar, kan din enda kostnad vara nya gångjärn för att fästa fönstret på toppen. Ett gammalt fönster över dina plantor släpper in värmen från solen samtidigt som det skyddar unga plantor mot vind, regn och kalla vindar. Vinkla sidorna av din kalla ram för att låta fönsterlocket fånga så mycket ljus och värme som möjligt. Under varma dagar öppnar du fönsterlocket med en pinne eller gör ventilationen automatisk genom att fästa ett kommersiellt tillgängligt värmekänsligt ventilationsgångjärn. Om du har många gamla fönsterkarmar, även om de är olika stora, kan du ha förutsättningarna för ett litet, specialdesignat, hemgjort växthus.

Fönsterbrunnsskydd

Särskilt i ett äldre hus kan det vara svårt att hitta prefabricerade fönsterbrunnar som passar uddaformade eller handbyggda källarfönsterbrunnar. Oavsett om du skruvar fast en stor skiva klar akryl på den gamla fönsterramen eller byter ut gamla glasrutor mot akryl, kan du förvandla fönsterkarmen till ett fönsterbrunnsskydd som kan stöttas över brunnsutrymmet och hållas på plats med tegelstenar eller stenar längs nederkanten. Medan en del skräp fortfarande kan blåsa under locket, minskar hemgjorda fönsterbrunnar kraftigt ansamlingen av löv och andra växtavfall samtidigt som ljuset släpps igenom till fönstret. Hemgjorda lock kan snabbt flyttas och bytas ut när du behöver rengöra brunnarna.

Vertikal trädgård

Ta bort glasrutor från ditt gamla fönster
Ta bort glasrutor från ditt gamla fönster och backa upp ramen med ett lager kycklingnät.

En vertikal trädgård är i huvudsak en låda med planteringsmedium, fristående eller hängd på en vägg. Ta bort glasrutor från ditt gamla fönster och backa tillbaka ramen med ett lager kycklingnät. Fyll lådan med en blandning av torvmossa, kokos- eller sphagnummossa och krukjord. Fäst den trådstödda ramen och plantera frön eller sätt in små plantor genom trådnätet. En profilerad ram är idealisk för detta projekt, och skapar ett visuellt rutnät som du kanske vill använda som grund för din planteringsdesign. Plantera till exempel en annan perenn ört eller saftig sort i varje ruta för en tilltalande och välordnad vertikal trädgård.

Gårds- eller uteplatskonst

En enkelglasad fönsterram utan glas utgör en bra bas för utomhuskonst. Häng små klockor, pärlor, gamla nycklar eller andra prydnadssaker av metall eller trä från ledningar av olika längd inuti ramen. Överbliven färg kan lägga till ytterligare visuellt intresse, liksom den naturliga vittringen av de inramade föremålen. En liten enkelglasad fönsterram kan omge keramiska plattor målade med ditt husnummer och limmade på en yttervägg för en iögonfallande visning.

Speglar

En gammal fönsterram är det perfekta fordonet för en spegel, utomhus eller inne. Byt ut glasrutor mot spegelglas och måla en shabby-chic ram för en stuga eller lantlig inredning. Använd överbliven exteriörtrimningsfärg för att skapa en spegel för din veranda, uteplats eller trädgård. Fördubbla effekten av din utomhusspegel genom att placera en lykta eller värmeljus där de reflekteras i glaset.