Hur stor kan en tomatplanta vara för omplantering?

Men kanske inte är möjligt om plantan är mycket stor
Det är fortfarande en bra idé att plantera transplantationen 75 procent under marken, men kanske inte är möjligt om plantan är mycket stor.

Tomater (Lycopersicon esculentum) är en av få livsmedelsproducerande växter som kan vara ganska stora och ändå transplantera utan allvarliga konsekvenser. Så länge plantan är i gott skick, skadas inte rötterna under transplantationen, och den placeras i ett tillräckligt stort hål, även fruktbärande tomater kan transplanteras.

Idealisk transplantationsstorlek

I en perfekt värld samarbetar vädret i det exakta ögonblicket dina transplantationer är 6 till 8 veckor gamla och cirka 15 centimeter höga och breda. En kraftig växt i den här storleken är redo att sättas in i trädgården med cirka 4 centimeter av toppen som sticker upp ur marken. University of Arkansas kooperativa förlängning föreslår att man går med en växt som är mörkgrön med fem blad och inga blommor.

Äldre transplantationer

En kraftig växt i den här storleken är redo att sättas in i trädgården med cirka 4 centimeter av toppen som
En kraftig växt i den här storleken är redo att sättas in i trädgården med cirka 4 centimeter av toppen som sticker upp ur marken.

Biffiga, äldre transplantationer kan fortfarande placeras i trädgården, även om det kan ta mer arbete. Även om växter i denna ålder kanske redan försöker producera blommor, se till att du nyper av dem så fort de bildas. Sannolikt kommer stressen av transplantation att få blommorna att kollapsa ändå, och när de är borta kan växten fokusera på att reparera och utöka sitt rotsystem. Det är fortfarande en bra idé att plantera transplantationen 75 procent under marken, men kanske inte är möjligt om plantan är mycket stor.

Leggy transplantationer

Ibland tar unga transplantationer plötsligt fart, vilket ger en lång och spetsig tillväxt. Dessa långbenta transplantationer är inte oanvändbara, och du kan plantera dem i ett horisontellt dike flera centimeter under jorden för att uppmuntra ytterligare rotutveckling. Var försiktig med att förse dessa transplantationer med mer kväve eftersom det kan orsaka mer lång, tunn tillväxt.

Transplantationsvård

När din tomat väl har lagts i jorden finns det inte mycket mer som behöver göras förutom att vattna den väl, säger University of Missouri extension. Vatten är det enskilt viktigaste du kan göra för en transplantation. Om din transplantation var ganska stor när du planterade den, kan nypning av sidogrenar hjälpa till att fokusera dess tillväxt till en enda stam och hålla den mer kompakt. Vänta med att gödsla tills frukter bildas och når ungefär en tredjedel av sin slutliga storlek. Att placera en tomatbur tidigt kommer att förenkla träningen.

Relaterade artiklar
  1. Hur blir man av med fruktblommor?
  2. Pre-emergent herbicidkemikalier för crabgrass
  3. Potatiskloning
  4. Kommer potatis att växa i vatten?
  5. Plantera gräs efter Roundup
  6. Plantera dyngräs