Hur håller man upp galler?

Slå spikar genom gallret i stolparna för att hålla det på plats
Slå spikar genom gallret i stolparna för att hålla det på plats.

Galler gör enkla och attraktiva spaljéstrukturer att använda för att klättra i vinstockar. De kan arbeta i grönsaksträdgården, till exempel för att odla gurkor (Cucumis sativus), eller för blommande växter som klematis (Clematis), som växer i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 4 till 11, beroende på sort. Du har ett par alternativ när du försöker bestämma det bästa sättet att installera dina galler, inklusive att placera dem för att stå ensamma i din trädgård eller fästa dem på en struktur, som ett staket eller en vägg.

Fristående galler

1

Mät bredden på gallret.

2

Gräv två hål minst 10 centimeter i diameter med hjälp av en stolphålsgrävare. Gräv till ett djup av 61 centimeter. Placera mitten av hålen till bredden på gallret.

3

Placera en stolpe på 4 gånger 10,20 cm i det första hålet. Fyll igen hålet med smuts, använd en nivå längs sidan av stolpen för att säkerställa att stolpen är rak. Upprepa med det andra inlägget. Använd stolpar 2 meter högre än ditt galler. Till exempel, om gallret är 6 meter högt, använd 8 meter stolpar för att låta 2 meter sjunka ner i hålet.

4

Använd spikar för att fästa gallret till virkesbitarna
Använd spikar för att fästa gallret till virkesbitarna, slå spikar var 30:e centimeter.

Placera gallret mellan stolparna, centrera kanterna på stolparna. Slå spikar genom gallret i stolparna för att hålla det på plats. Placera spikar var 30:e centimeter längs varje sida.

Fäst till en struktur

1

Mät höjden på strukturen, till exempel ett staket, eller gallret, beroende på vilket som är kortast. Såga två längder av 2 x 5,10 cm timmer till samma höjd med en cirkelsåg eller handsåg.

2

Mät bredden på gallret. Fäst de två bitarna av virke till strukturen genom att skruva dem på plats med en skruvmejsel. Placera dem så att de yttre kanterna är på samma avstånd från varandra som gallret är brett.

3

Placera gallret ovanpå de bifogade virkesbitarna. Placera en nivå längst upp för att säkerställa att gallret är rakt. Använd spikar för att fästa gallret till virkesbitarna, slå spikar var 30:e centimeter. Virket fungerar som distanser, vilket gör att du kan väva vinstockar genom gallret om så önskas. Det ger också växter bättre luftflöde än om gallret vilade jämnt med en fast yta.