Hemgjorda näringsämnen för växter

En av dessa näringsämnen samverkar för att främja optimal växttillväxt
Var och en av dessa näringsämnen samverkar för att främja optimal växttillväxt, men det är inte nödvändigt att köpa gödningsmedel för att få dem.

De flesta växter använder tre viktiga makronäringsämnen - kväve, fosfor och kalium. Makronäringsämnen är de näringsämnen som används i störst mängd. Även om dessa tre näringsämnen är de mest kända eftersom deras förhållande är listat på de flesta gödseletiketter, finns andra viktiga makronäringsämnen, såsom kalcium, magnesium och svavel. Mikronäringsämnen är också nödvändiga, och växten använder dessa i mycket mindre mängder. Var och en av dessa näringsämnen arbetar tillsammans för att främja optimal växttillväxt, men det är inte nödvändigt att köpa gödsel för att få dem. De flesta kan förses med vanliga ingredienser som är lätta att få tag på.

Kväve

Huvudsyftet med kväve är att hjälpa växten att växa nya stjälkar och blad. Dessutom är kvävehalten nära relaterad till klorofyllhalten. Klorofyll gör det möjligt för växten att tillverka mat åt sig själv. Gödsel är förmodligen den mest använda källan till hemmagjord kväverik gödsel; den måste dock komposteras före användning. Färsk gödsel kan bränna växter, hysa bakterier och innehålla osmälta ogräsfrön. Kompostering eliminerar vanligtvis dessa problem. Andra kvävekällor som vanligtvis används är kaffesump, majsmjöl, gräsklipp och jordnöts- eller kakaoskal.

Fosfor

De flesta växter använder tre viktiga makronäringsämnen - kväve
De flesta växter använder tre viktiga makronäringsämnen - kväve, fosfor och kalium.

Fosfor är viktigt i produktionen av rötter, blommor och frukt. Det hjälper också växter att motstå vinterskador. Måltider eller mjöl gjorda av de flesta spannmål, såsom ris, vete eller majs, är lämpliga källor till fosfor. Fiskrester som sparas från måltider är en vanlig källa för hemgjord gödning och ger andra viktiga mikronäringsämnen. Benrester ger också fosfor och kan malas eller helt enkelt begravas nära en växts rotzon.

Kalium

Kalium stödjer en växts pumpfunktioner och hjälper till att öppna och stänga stomata, eller hål genom vilka vatten och gaser passerar. Fiskrester, en bra källa till fosfor, tillför också kalium. Bananskal och äggskal är vanliga livsmedelsbiprodukter som ökar kalium, och om du bor nära havet är tång en vanlig ingrediens i gödningsmedel på grund av dess höga kaliumhalt. Träaska från eldstaden är också en källa till kalium.

Surhet och alkalinitet

Alla noggrant applicerade hemgjorda gödselmedel i världen hjälper inte växter som inte är i sitt optimala pH-område. Om jorden är för sur eller basisk för växten, stänger det ner växtens förmåga att få tillgång till tillräckligt med näringsämnen. Förutom att gödsla, kontrollera pH för att vara säker på att dina ansträngningar inte är förgäves. Öka surheten med vinäger och använd träaska för att öka alkaliniteten. Om dessa ingredienser används för att ge ett näringsämne, se till att de är i balans med växtens pH-behov.