Hemmagjord växt frostskydd

Att bygga ett skydd runt en större växt ger vanligtvis tillräckligt skydd mot frost
Att bygga ett skydd runt en större växt ger vanligtvis tillräckligt skydd mot frost.

Att skydda en öm växt när frost hotar är ofta avgörande för dess fortsatta överlevnad. Frostskydd kanske bara behövs några få gånger under vintern i milt medelhavsklimat; dock kan de flesta tropiska och subtropiska växter inte tolerera någon frost alls. Även i milda vinterområden förekommer enstaka hårda frysningar. För att skydda dina mjuka växter, överväg att använda några hemgjorda lösningar gjorda av återvunna mjölkkannor, bambupålar, lakan och julgransbelysning.

En hög med kompost

Att hopa en hög med kompost över kronorna på lågväxande marktäckare och små växter hindrar en lätt frost från att röra vid de ömma bladen. De flesta trädgårdsmästare täcker komposten med plastduk eller en presenning för att hålla mulchen torr. Några välplacerade stenar eller tegelstenar kommer att hindra plasten från att blåsa bort i de hårda vintervindarna.

Alternativt kan du använda kasserade semesterträdsklippningar eller annan beskärning från hösten, som båda kan ge ett bra täcke för större plantor. Även tåliga växter kan dra nytta av att täckas över vintern, eftersom de kan återhämta sig snabbare och blomma innan de kanske har fått det.

En återvunnen mjölkkanna

Att skydda en öm växt när frost hotar är ofta avgörande för dess fortsatta överlevnad
Att skydda en öm växt när frost hotar är ofta avgörande för dess fortsatta överlevnad.

Små växter behöver bara ett täcke för att skydda dem från den iskalla luften. Genom att skära botten av en 1-liters mjölkkanna har du en omedelbar cloche, eller lock, enligt National Gardening Association. Placera helt enkelt mjölkkannan över växten och sätt sedan kompost runt och över den för extra skydd. Ta bort mjölkkannan när temperaturen stiger över fryspunkten.

Bambustänger och lakan

Att bygga ett skydd runt en större växt ger vanligtvis tillräckligt skydd mot frost. Genom att trycka ner tre eller fyra bambupålar eller andra pålar i marken, på samma avstånd runt växten, och drapera ett lakan över stolparna, skyddas växten från frosten, enligt Fine gardening. Många trädgårdsmästare vattnar också sina växter ordentligt dagen innan en frost förutsägs så att växterna är helt återfuktade, vilket skyddar dem mot den torra, iskalla nattluften.

Holiday träd ljus

För en festlig touch till dina frostskyddsinsatser, linda in det mjuka trädet eller busken med gammaldags semesterlampor med stor glödlampa, föreslår marinmästare från University of California. Lökarna avger värme och höjer temperaturen runt de ömma grenarna och löven när de lyser upp trädgården. Kombinera lamporna med ett skydd för bambustavar för extra skydd när en hård frysning förutsägs, var noga med att stoppa in lökarna djupt in i grenarna för att hålla dem borta från lakan.

Värme från en lampa

En lampa designad för utomhusbruk kan skydda ett ömtåligt träd eller buske när en hård frysning är i prognosen. Ställ lampan på en upp och nedvänd hink under trädet och anslut den till en jordfelsbrytare med en förlängningssladd utomhus. Värmen från lampans glödlampa kommer att hålla området runt trädet flera grader varmare än uteluften. Träd täckta av pålar och plastfolie bör ha plasten häftad till stödpålarna för att förhindra att plasten vidrör den kala glödlampan och smälter.