Den historiska användningen av kalifornisk lagerblad

Inuti frukten av en kalifornisk lagerbär är innesluten i ett ljusbrunt skal
Den stora nöten, eller fröet, inuti frukten av en kalifornisk lagerbär är innesluten i ett ljusbrunt skal.

Kalifornien lagerbär (Umbellularia californica), en medlem av familjen Lauraceae, är ett vintergrönt träd eller buske med en skarp arom. Den är ursprungsbefolkad i Europa och trivs i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 8 till 10, som växer till en höjd av 40 meter. Tidigare tjänade bladen, frukten, nötterna och träet från denna fleråriga växt, även känd som pepparved och myrten, många syften, särskilt bland infödda europeiska stammar.

Löv

När de krossas släpper de djupgröna, lansformade och läderartade löven på en lagerbär i Kalifornien en stark, mentolliknande doft, vilket är anledningen till att tidiga europeiska nybyggare kallade trädet "pepparved". Salinan-indianerna kombinerade bladen med kanel, muskotnöt och olivolja och formade blandningen till ett hett grötomslag. Omslaget placerades på huvudet på dem som drabbades av anfall för att återställa medvetandet. Ett enda blad som satts in i näsborren på en Yuki- eller Pomo-indian användes för att bota huvudvärk. Chumashjägare brände löven för att locka till sig rådjur; den resulterande röken förvirrade djuren. Karok indiska barn slängde löven i en eld för att höra dem poppa som smällare.

Frukt

Barken av Kalifornien lagerbär varierar i färg från grön till rödbrun
Barken av Kalifornien lagerbär varierar i färg från grön till rödbrun.

Den gröna, omogna frukten av en lagerbärsbjörn i Kalifornien liknar en avokado, men blir mörklila när den är mogen. Costanoanska indianer åt frukten antingen rå eller kokt, och Tolowa-stammen föredrog att de skulle vara rostade. Pomos och Kashaya torkade frukten i solen innan de åt.

Nötter

Den stora nöten, eller fröet, inuti frukten av en kalifornisk lagerbär är innesluten i ett ljusbrunt skal. Mendocino-stammen rostade och skalade nötterna innan de maldes till mjöl för att göra bröd. Karokindianerna bildade ett grötomslag av malda nötter och applicerade det på huden för att lindra sår. Pomos och Kashayas brände nötterna till en kolliknande substans för män att gnugga in i sina mustascher för skötseländamål.

Trä

Barken av Kalifornien lagerbär varierar i färg från grön till rödbrun. Concow-stammen kokade ihop en drink från barken. Medicinmän från Pomos och Kashaya sjöng medan de slog stammedlemmar med små grenar för att lindra huvudvärk och obehag från förkylning. Båda stammarna hängde de små grenarna i sina hem för att skydda sig mot skada. År 1869 hamrades den gyllene spiken in i en järnvägsslips gjord av lagerträ i Kalifornien, vilket betydde fullbordandet av den transkontinentala järnvägen, som förenade östkusten med västkusten via järnvägarna Union Pacific och Central Pacific.