Att odla selleri som inte är bittert

Att välja rätt typ av selleri för ditt klimat eller dina personliga preferenser är ett viktigt steg för att
Att välja rätt typ av selleri för ditt klimat eller dina personliga preferenser är ett viktigt steg för att säkerställa att selleri växer tillfredsställelse.

Ofta betraktad som en knepig grönsak för hemträdgårdar, kan selleri odlas framgångsrikt med noggrann timing och förberedelse. Tillsammans med svår och långsam groning kan dess krav på en lång, relativt sval växtsäsong hindra trädgårdsmästare i varmt klimat där måttliga temperaturer är en bristvara under hela året. I varma zoner odlas selleri bäst som höst- och tidigvintergröda. Överdriven värme och otillräcklig vattning är två huvudorsaker till bitterhet i hemodlad selleri.

Om selleri

Selleri (Apium graveolens var. dulce) kommer ursprungligen från Medelhavet och odlades från en bitter vild förfader med salta löv som fortfarande används i matlagning. För att kunna odlas i de flesta köksträdgårdar behöver selleri startas inomhus flera månader innan den ska transplanteras i trädgården, där det krävs ytterligare tre eller fyra månader med temperaturer under 29°C för att utveckla stjälkar av användbar storlek. Trädgårdsmästare i varmare klimat kan så frön direkt på sensommaren eller tidig höst. Till skillnad från andra trädgårdsgrönsaker behöver selleri mer än den genomsnittliga mängden vatten för att undvika att bli trådig, bitter och seg: sikta på minst 2,50 cm vatten per vecka och planera att förse den med mer än så under varm, torr väder.

Optimala odlingsförhållanden för selleri

Är blancherad selleri mindre smakrik
Även om den är mjukare, är blancherad selleri mindre smakrik och mindre näringsrik än grön selleri.

Selleri måste växa och mogna under milda förhållanden. Helst bör temperaturen vara mellan 50 och 16°C på natten och mellan 60 och 24°C under dagen för optimal smak och konsistens. Selleri är en långsam odlare och konkurrerar inte bra med ogräs, även om unga plantor bör placeras endast 30 centimeter från varandra vid planteringstillfället för att uppmuntra upprättstående stjälkar att bildas ordentligt. Väldränerad jord rik på organiskt material är också avgörande för god form och smak. På grund av dess grunda och relativt lilla rotsystem, gynnas selleri av en första utfodring av balanserad gödning vid planteringstillfället och sedan med enbart kvävegödsel flera veckor senare. Bra fertilitet, gott om vatten och rätt tidpunkt för plantering och skörd garanterar lycklig, sötsmakande selleri.

Vanliga problem och lösningar

När vädret inte gillar selleri, påskyndar det reproduktionsprocessen genom att bulta eller producera blommor för att sätta frö. Både överdriven kyla och värme kan orsaka bultar. Unga plantor som sätter ut för tidigt eller sent och som utsätts för temperaturer under 10°C i mer än 10 dagar i rad kommer att bulta; omvänt kommer nästan skördbara växter som utsätts för temperaturer över 29°C under en längre period också att försöka sätta frö och bli sega och bittra även om ingen fröskaft bildas. För att skydda selleri från över natten när den planteras för tidigt, täck med flytande radskydd, mjölkkannor i plast med botten avskurna eller en traditionell glaskupol som kallas cloche. För värmeexponering, ge ytterligare skugga under dagens värsta värme genom att drapera lättviktigt tyg över en ram på ett sätt så att det inte rör växten. Återigen, om selleri inte får tillräckligt med vatten eller befruktning, resulterar det vanligtvis i en starkt smaksatt växt.

Selleri sorter

Att välja rätt typ av selleri för ditt klimat eller dina personliga preferenser är ett viktigt steg för att säkerställa att selleri växer tillfredsställande. Sorter som föds upp för bättre värmetolerans, som "Tango" eller "Conquistador", tål också fuktstress bättre än mer allmänt odlade sorter som "Ventura." Självblancherande selleri är ett annat alternativ, även om andra sorter än "Golden Self Blanching" och "Golden Boy" är svåra att hitta. Självblancherande typer har gröna yttre stjälkar som växer tätt runt hjärtat för bleka, krämiga inre stjälkar. Alla grönskaftade varianter kan också blancheras genom att samla smuts runt hela växten så att endast de översta bladen förblir exponerade, eller genom att slå in löst med papper i två till tre veckor tills stjälkarna har blivit ljusare. Även om den är mjukare, är blancherad selleri mindre smakrik och mindre näringsrik än grön selleri.