Odlingsförhållanden för zucchini

Skörda den största skörden kräver noggrant övervägande av planteringsplatsen
Att odla den bästa zucchinin och skörda den största skörden kräver noggrant övervägande av planteringsplatsen och ger de bästa odlingsförhållandena.

Zucchini (Cucurbita pepo) producerar mjuka gröna squash under hela sommarens växtsäsong. Dessa grönsaker används bäst under deras omogna stadium, när de bara är 6 till 20 centimeter långa och innan fröna börjar bildas. Att odla den bästa zucchinin och skörda den största skörden kräver noggrant övervägande av planteringsplatsen och ger de bästa odlingsförhållandena.

Plats och temperatur

Zucchini kräver minst 50 dagars frostfritt väder för att producera mogna frukter. Temperaturer över 16°C resulterar i hälsosam, snabb tillväxt. Odlingsplatser måste ge minst sex timmars direkt solljus dagligen; zucchini producerar inte bra i skuggan. Att plantera nära en vägg i söderläge maximerar solexponeringen och att täcka trädgårdsbädden med svart plast hjälper till att höja jordtemperaturen under hela växtsäsongen.

Jord

Zucchini producerar inte bra i skuggan
Odlingsplatser måste ge minst sex timmars direkt solljus dagligen; zucchini producerar inte bra i skuggan.

Bäddar med väldränerad jord ger en optimal zucchiniplats. Väldränerad jord håller kvar fukten så att den inte torkar helt, men den dränerar också överskottet så att den inte blir blöt eller vattensjuk. Zucchiniplantor kräver ett jord-pH mellan 6,0 och 7,5, vilket är standard i de flesta etablerade trädgårdar, men du kan utföra ett jordtest med ett testkit för att verifiera din jords pH-värde innan du planterar. Att arbeta in ett 5,10 cm lager kompost i jorden innan du planterar kan förbättra dräneringen samtidigt som det ger naturliga näringsämnen till zucchiniplantorna.

Gödselmedel

Även om zucchini kan växa bra i rik jord med kompost, kräver de flesta trädgårdsbäddar ytterligare gödsling för bästa produktion. Att applicera 2 koppar 16-16-8 gödselmedel per 50 m2 trädgård innan du planterar ger initiala näringsämnen. Arbeta ner gödselmedlet i jorden med komposten. Zucchini drar nytta av ytterligare kväve när den börjar producera vinstockar och blommor. Placera 1 matsked av ett kväverikt gödselmedel, till exempel en 21-0-0 blandning, 15 centimeter från basen av varje zucchiniplanta och repa den i de översta 1 eller 5 centimeterna av jorden.

Vatten

Även fukt förhindrar växtstress och hjälper zucchinin att förbli frisk och produktiv. Zucchini kräver cirka 2,50 cm vatten per vecka, från regn eller bevattning. Växter har fått cirka 2,50 cm vatten när de översta 15 centimeterna av jorden känns fuktig efter vattning. Vattna djupt en eller två gånger i veckan gör att fukten kan tränga in i hela rotzonen. Undvik vattning ovanför. Detta resulterar i blött bladverk, som är mer benäget att drabbas av svampsjukdomar. Att placera plantorna 2 meter från varandra i rader minimerar ytterligare svampproblem genom att låta luften cirkulera fritt runt plantorna.