Att odla blå vallmo från frö

Inte alla 80 arter av Meconopsis producerar blå blommor
Inte alla 80 arter av Meconopsis producerar blå blommor, och inte alla förökar sig med frö.

Himalayas blå vallmo (Meconopsis spp.) kommer från de svala, sluttande skogarna i Kina, Bhutan och Tibet, och trots rykten om motsatsen är det inte lika svårt att locka fram en himmelsblå blomma från dess tillbakadragna stjälk som att åka på en expedition till toppen av Mount Everest. Genom att förse denna persnickety skönhet med förhållanden som påminner den om hemmet, kan trädgårdsmästare i USDA-härdighetszonerna 5 till 7 sparka igång sina somrar med tanke på dess lysande blå blomning.

 1. Välj din kultivar

 2. Inte alla 80 arter av Meconopsis producerar blå blommor, och alla förökar sig inte med frö. För bästa resultat, skaffa frön av Meconopsis baileyi, Meconopsis lingholm, Meconopsis grandis eller Meconopsis betonicifolia. Vid köp eller handel, fråga om insamlingsdatum och lagringssätt. Meconopsis frön överlever inte länge och måste förvaras torrt och svalt tills du är redo att plantera.

 3. Tid groningen noggrant

 4. Eftersom frön av blå vallmo har så kort livskraft, föredrar vissa trädgårdsmästare att så dem i slutet av växtsäsongen när de är som färskast. Du måste dock hålla de nya plantorna i en kall ram till nästa vår efter att allt hot om frost har passerat. Ett annat alternativ är att helt enkelt vänta till våren med att så.

 5. Skapa din planteringsblandning

 6. Gör ett smutsfritt medium som ger konstant fukt och låter vallmons ömtåliga rotfläckar gott om plats att breda ut sig. Kungliga trädgårdssällskapet rekommenderar att man använder två delar torvfri kompost till en del perlit. För att kombinera, passera blandningen genom en finmaskig trädgårdssil eller kökssil. Mediet ska vara tillräckligt fuktigt för att hålla ihop i handflatan men inte tillräckligt blött för att droppa.

 7. Så dina blå vallmofrön

 8. Välj grunda brickor med ett djup på cirka 4 centimeter. Fyll brickorna löst med ditt förberedda medium och toppa med ett tunt lager perlit för att låta solljus nå fröna. Strö ut frön på ytan och tryck ner dem försiktigt med fingret tills de når det fuktiga mediet nedanför. Om du använder pluggbrickor, plantera tre till fem frön per sektion.

 9. Vårda din dagis

 10. Förse brickor med 12 timmars dagsljus, helst med en odlingslampa med full spektrum. Håll odlingsmediet fuktigt genom att spraya med vatten efter behov för att förhindra uttorkning. På natten, se till att brickorna står i ett rum som håller sig mellan 33 och 15°C. Missouri botaniska trädgård noterar den ökända svårigheten att odla blå vallmo från frö, så oroa dig inte om din grobarhet är låg. Om du ser groddar om två till fyra veckor, betrakta dig själv som framgångsrik.

 11. Transplantera dina plantor

 12. Låt plantorna fortsätta växa i brickor tills du märker deras första uppsättning riktiga löv. Fyll 10,20 cm krukor med ditt odlingsmedium och använd fingret för att göra ett 2,50 cm djupt hål i varje.

 13. Meconopsis frön överlever inte länge
  Meconopsis frön överlever inte länge och måste förvaras torrt och svalt tills du är redo att plantera.

  Håll i ett blad i stället för en stam eller rot, ta försiktigt bort plantorna från brickan och överför dem till krukor. Om du grodde flera frön i varje plugg, transplantera grupper tillsammans. Klappa in plantor och fukta med en blandning av en del vatten till en del högfosforhaltigt gödselmedel utspätt till hälften. Strö till sist jorden med en liten mängd granulärt gödselmedel med långsam frisättning.

 14. Vårda unga plantor

 15. Övervaka dina unga plantor för att säkerställa konstant fukt som inte är för torr eller för blöt och ge samma utspädda gödselblandning varannan vecka. Om du förvarar krukor utomhus, skyddar du dem med trädgårdsfleece från att bränna en varm dag eller frysa i en förvånansvärt sen frost. När de är 4 till 15 centimeter höga, placera dem 30 centimeter från varandra på en skuggig plats i trädgården som du har förberett med gödsel och ericaceous eller torvfri kompost.

  Saker du behöver

  • Ericaceous/torvfri kompost

  • Perlit

  • Högfosforhaltigt gödselmedel

  • Granulär gödsel med långsam frisättning

  • Gödsel

  • Sikt

  • Groningsbrickor

  • 10,20 cm krukor

  • Växa lampor

  • Sprayflaska

  • Trädgårdsfleece