Hur odlar man fleråriga vallmo?

Till exempel växer de flesta orientaliska vallmo bara som perenner i US Department of Agriculture
Till exempel växer de flesta orientaliska vallmo bara som perenner i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 4 till 9, medan alpvallmo kan växa som perenner i zon 5 till 8.

Vallmo finns i fleråriga och årliga varianter. Perenner inkluderar isvallmo (Papaver nudaucaule), orientalisk vallmo (P. orientale) och fjällvallmo (P. alpinum). De fleråriga sorterna är fortfarande kortlivade, men de överlever vanligtvis bara två eller tre år. Växthärdigheten varierar mellan sorterna och även mellan specifika sorter av en sort. Till exempel växer de flesta orientaliska vallmo bara som perenner i US Department of Agriculture planthårdhetszoner 4 till 9, medan alpvallmo kan växa som perenner i zonerna 5 till 8. Oavsett sort har alla vallmo liknande skötselkrav för sund tillväxt.

 1. Täck en trädgårdsbädd i full sol med ett 2,50 cm djupt lager kompost på hösten när jorden är fuktig och sval. Arbeta in komposten i de översta 15 centimeterna av jorden, införliva den noggrant för att förbättra dräneringen och näringsämnena.

 2. Strö vallmofrön jämnt över ytan av den förberedda trädgårdsbädden, så ungefär ett frö per 2 eller 3 kvadrattum. Täck fröna med ett tunt lager jord så att de fortfarande är något exponerade eftersom vallmofrön kräver solljus för att gro bra.

 3. Dimma jordytan med vatten när den börjar torka ut under hösten och vintern. Håll jorden fuktig men inte blöt. Undvik att använda vassa vattenstänk eftersom de kan tvätta bort de små vallmofröna. Att använda ett sprinklerhuvud fungerar bra för att fukta jorden utan att tvätta bort fröna.

 4. Förtunna vallmoplantorna när de når en höjd av 1 eller 5,10 cm. Ta bort överflödiga växter så att de återstående vallmorna är placerade 6 till 25 centimeter från varandra i alla riktningar. Vallmofrön gror vanligtvis inom 15 dagar när deras jordtemperatur är över 13°C, men de kanske inte spirar förrän sen vinter eller tidig vår om de planterades på hösten.

  Oavsett sort har alla vallmo liknande skötselkrav för sund tillväxt
  Oavsett sort har alla vallmo liknande skötselkrav för sund tillväxt.
 5. Vattna etablerade fleråriga vallmo ungefär en gång i veckan på sommaren och hösten, vilket ger cirka 2,50 cm vatten eller tillräckligt för att hålla de översta 15 centimeterna av jorden fuktig. Sprid ett 1- eller 5,10 cm tjockt lager av kompost runt plantorna för att hjälpa till att behålla jordens fuktighet och dämpa ogräs.

 6. Nyp eller klipp av förbrukade vallmoblommor innan de börjar sätta frö. Fortsätt med den uppgiften under hela blomningssäsongen. Regelbundet borttagning av blommor, eller deadheading, uppmuntrar till mer blomning. Om du vill behålla frön för ytterligare planteringar eller för kulinariska ändamål, lämna ungefär en av fem för att bli mogna. Deadheading resten av vallmo blommor kommer fortfarande att ge en bra show av färg.

 7. Gödsla vallmo med en balanserad gödning på våren och midsommar det första året. Balanserad gödsel har lika delar av kväve, fosfor och kalium, såsom 10-10-10 gödselmedel. Applicera gödselmedlet i den mängd som rekommenderas på gödselförpackningens etikett. Vallmo kräver vanligtvis gödning först det första året efter plantering, medan de blir etablerade.

  Saker du behöver

  • Kompost

  • Linjal eller måttband

  • Skyffel

  • Vallmofrön

  • Immande sprinklerhuvud

  • Kompost

  • Sax eller beskärare (valfritt)

  • Balanserad gödsel

  Dricks

  Vallmo kan självså om du låter några av de förbrukade blommorna gå till frö. Eftersom dessa perenner är kortlivade, kan självsådd vara en praktisk metod för att hålla en plantering igång i många år.