Hur odlar man ekologiska grönsaker på en balkong?

Lite utrymme på en solig balkong kan du odla dina ekologiska favoritgrönsaker
Med några behållare och lite utrymme på en solig balkong kan du odla dina ekologiska favoritgrönsaker.

Bristen på en trädgård bör inte hindra dig från att odla grönsaker. Med några behållare och lite utrymme på en solig balkong kan du odla dina ekologiska favoritgrönsaker. Vissa växter är mer lämpade att växa på ett litet utrymme än andra. Till exempel, om du vill odla tomater, välj en bestämd eller dvärg sort snarare än en vinstock, obestämd sort. Sallad, paprika och bladgrönt är andra bra val för en balkongträdgård.

1

Välj grönsaker att odla baserat på vad du gillar att äta och mängden sol din balkong får en genomsnittlig dag. De flesta fruktväxter, såsom gurkor och tomater, behöver minst fem timmars solljus dagligen eller minst åtta timmar för bästa resultat. Om din balkong är delvis skuggad under dagen, välj grönsaker som mangold, grönkål och sallad som behöver mindre sol. Plantor och fröpaket har vanligtvis information som talar om för dig hur mycket sol som krävs.

2

Plantera grönsakerna i lämpliga behållare. Sallad, paprika och grönt har grunda rötter och behöver bara 20 cm djupa behållare. Tomater har stora rotsystem och kräver en behållare på minst 5 liter. Du kan använda behållare av metall, trä, keramik eller livsmedelsgodkänd plast. Varje behållare måste ha ett dräneringshål så att vatten inte samlas i jorden och får rötterna att ruttna.

3

Mängden sol din balkong får en genomsnittlig dag
Välj grönsaker att odla baserat på vad du gillar att äta och mängden sol din balkong får en genomsnittlig dag.

Ordna behållarna på balkongen på ett sätt som är vettigt för dig och som ser visuellt tilltalande ut. Om du till exempel har några stora krukor och flera små, ställ de större krukorna bakom de mindre.

4

Fyll varje behållare till tre fjärdedelar med organisk behållaremix. Om du planterar från frö, plantera fröna enligt instruktionerna på fröpaketet. En bra tumregel är att plantera ett frö dubbelt så djupt som dess diameter. Plantera flera frön per behållare. Om du planterar plantor, gräv ett hål dubbelt så stort som plantans rötter. Placera rötterna i jorden, täck sedan med behållaremix och en handfull kompost.

5

Vattna varje behållare för att ordentligt blötlägga jorden efter plantering. Behållarodlade växter torkar ut snabbare än växter i marken, så du kan behöva vattna dagligen.

6

Gödsla behållarna varje månad eller så. De flesta containerblandningar har tillräckligt med gödningsmedel i dem för att mata dina växter i upp till två månader. Du kan gräva en liten mängd kompost i behållarblandningen eller använda ett kommersiellt tillgängligt, organiskt gödningsmedel.