Hur odlar man inhemsk azalea?

Även om norra Europa är värd för 17 inhemska arter av azalea
Även om norra Europa är värd för 17 inhemska arter av azalea, växer bara en sort naturligt väster om Klippiga bergen, in i Kalifornien och södra Oregon.

Även om norra Europa är värd för 17 inhemska arter av azalea, växer bara en sort naturligt väster om Klippiga bergen, in i Kalifornien och södra Oregon. Rhododendron occidentale, även känd som Western, kaprifol eller Stillahavsazalea, förekommer i Kaliforniens våtmarker längs bäckar och i barrskogar, men den kan också växa någon annanstans så länge som fuktiga förhållanden upprätthålls. En lövfällande upprätt buske som kan bli upp till 10 meter i höjd, västerländsk azalea blommar sent på våren och ger doftande vita eller rosa randiga blommor. Dessa azaleor växer i US Department of Agricultures hårdhetszoner 7 till 9 och föredrar fuktig, väldränerad sur jord, även om de kommer att tolerera vissa alkaliska förhållanden.

1

Välj en planteringsplats med full sol eller filtrerad skugga och fuktig, väldränerad jord. Plantera i ett svalt område, undvik värmeutstrålande asfalt eller andra strukturer. Plantera inte direkt under träd.

2

Vattna unga, krukväxta azaleor för att förhindra uttorkning under transplantationen. Dra ut rotklumpen från krukan och lossa rötterna runt utsidan. Om plantan verkar krukabunden, skär de omslutande rötterna på utsidan av rotklumpen med en vass kniv.

3

Gräv ett planteringshål som är dubbelt så brett som rotklumpen
Gräv ett planteringshål som är dubbelt så brett som rotklumpen och lika djupt.

Gräv ett planteringshål som är dubbelt så brett som rotklumpen och lika djupt. Placera azalean i hålet så att rötterna sitter något över jordnivån.

4

Blanda kompost i den kasserade jorden, skapa ett förhållande mellan 1 del kompost och 2 delar jord. Återfyll planteringshålet.

5

Lägg till 8 centimeter sur kompost, innehållande material som eklöv eller granflis, runt växten, håll dig 2,50 cm från stammen. Vattna växten noggrant, till ett djup av 8 till 30 centimeter.

6

Vattna växten varje vecka under hela året, håll jorden fuktig, men inte fuktig. Vid varmt väder, vattna oftare.

7

Beskär azaleaplantor efter att ha blommat, nyp bort döda blommor och skär långbenta stjälkar tillbaka till vilande knoppar. Gallra ut eventuella skadade eller försvagade stjälkar.