Hur man odlar Metasequoia Glyptostroboides från frö?

Placera två till tre frön på ytan i eller nära mitten av startblandningen i varje cell
Placera två till tre frön på ytan i eller nära mitten av startblandningen i varje cell.

Redwooden i gryningen, Metasequoia glyptostroboides, är ett barrträd med ursprung i Kina. Det är en släkting till både den gigantiska sequoiaen och kustredwoodträden som är infödda i Europa. Även om arten är kritiskt hotad i sin ursprungliga livsmiljö, odlas den i stor utsträckning utanför Kina, inklusive i Europa. Exemplar av träd som växer på universitetsområden är en potentiell källa till Metasequoia glyptostroboides frön i Europa. Använd dock diskretion när du skaffar frön. Det skulle till exempel vara klokt att fråga om lov innan man samlar in kottar och frön från träd i arboretum.

Förberedelse

1

Beräkna mängden frö-startblandning du behöver för att fylla cellerna i startfacket. Placera denna mängd startmix i hinken eller annan blandningsbehållare och tillsätt vatten gradvis. Mixa så att blandningen är blöt men fortfarande tillräckligt fast för att du ska kunna ta upp en näve.

2

Med cellinsatserna i hållarbrickan, fyll alla utom en av cellerna med fuktad startblandning. (Den lediga cellen är för vattning.) Försök att undvika luftfickor, men se till att inte packa startblandningen för hårt i cellerna. Att fylla för hand fungerar nog bäst, men att använda en liten murslev eller sked är ett annat alternativ.

3

Lyft hela brickan flera centimeter från arbetsytan och släpp den platt på ytan. Gör detta flera gånger för att sätta frö-startblandningen i cellerna. Tillsätt mer mix och upprepa om det behövs.

Plantera frön

1

Fyll alla utom en av cellerna med fuktad startblandning
Med cellinsatserna i hållarbrickan, fyll alla utom en av cellerna med fuktad startblandning.

Placera två till tre frön på ytan i eller nära mitten av startblandningen i varje cell. Använd spetsen på en penna med trasig bly, eller liknande redskap, tryck försiktigt in fröna i ytan, ungefär lika djupt som fröna är breda. Täck fröna så att ytan är mer eller mindre jämn över hela cellen.

2

Placera det genomskinliga plastlocket över startbrickan och gör det till ett slags miniväxthus. Placera sedan fröbrickan i en miljö där den kommer att utsättas för mer eller mindre konstant rumstemperatur. Värme är viktigare än ljus tills fröna gror.

3

Observera brickan noga varje dag. Vid det första tecknet på att frön spirar, ta bort locket och placera brickan på ett område som är mestadels soligt. Vattna brickan efter behov genom att hälla vatten i den lediga cellen; blandningen i de fyllda cellerna absorberar vatten underifrån genom cellernas dräneringshål. Lämna locket av från och med nu.

4

Håll koll på fuktförhållandena och låt aldrig fröstartblandningen torka ut. Nu är det bara att titta, vattna och vänta. Om allt går bra kommer plantorna att fortsätta växa och så småningom vara redo för omplantering.

5

Metasequoia glyptostroboides är ett fuktälskande träd. Välj en plats med rik, fuktig jord och nästan full sol för att transplantera plantorna när de är klara. När plantor verkar välutvecklade - kanske 3 till 10 centimeter höga med en ganska stark stjälk - är de redo för omplantering. Undvik att lämna dem i startcellerna så länge att de blir pottbundna.