Hur odlar man liljor inomhus?

Vissa liljor blir ganska höga
Vissa liljor blir ganska höga, så välj en art eller sort som passar på den valda platsen i ditt hem.

Liljegruppen (Lilium spp.) innehåller flera arter och sorter i en mängd storlekar och färger. Du kan plantera lökar för att odla en lilja krukväxt från vår till höst och njuta av dess blomningar. Beroende på art och sort växer liljor i US Department of Agricultures hårdhetszoner 3 till 8, råder North Carolina State Universitys kooperativa förlängning.

Inomhus liljor växttyper

Med ordentlig vård och uppmärksamhet av liljor kan de flesta liljor odlas i behållare. Vissa liljor blir ganska höga, så välj en art eller sort som passar på den valda platsen i ditt hem. Liljor som odlas i krukor blir i allmänhet inte lika stora som de som odlas i trädgården, men högre sorter kan fortfarande behöva insatser för stöd.

Tänk på en trumpetlilja (Lilium longiflorum), härdig i USDA-zonerna 4 till 8. Denna lilja blir 2 till 3 meter lång och har vita blommor, råder Missouris botaniska trädgård. Den guldstrålade liljan (Lilium auratum) är härdig i USDA-zonerna 5 till 8 och blir upp till 5 meter lång. Denna lilja har vita blommor med guldränder, konstaterar Missouris botaniska trädgård.

Om du har katter är liljor ingen bra krukväxt att odla. Alla delar av liljan är giftiga för katter, och även små mängder pollen kan orsaka njursvikt och död på bara några dagar, råder den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten.

Odla en lilja krukväxt

Om du har katter är liljor ingen bra krukväxt att odla
Om du har katter är liljor ingen bra krukväxt att odla.

Att välja rätt behållarestorlek hjälper din lilja att frodas genom att ge rötterna utrymme att växa utan att tränga ihop lökarna för mycket. Om dina lökar har en diameter på 4 till 13 centimeter, plantera en enda lök i en 8- till 23 cm kruka. Du kan plantera två eller tre mindre lökar i en 9 till 25 cm kruka, konstaterar Kungliga trädgårdssällskapet. Se till att använda en djup kruka för att ge rötterna utrymme att växa.

Krukan ska ha bra dräneringshål och ett 5,10 cm lager av små stenar i botten. Fyll behållaren med krukjord och plantera lökarna med rötterna vända nedåt. De flesta arter kan planteras på samma djup som lökens diameter, även om vissa arter, inklusive trumpetliljan, rotar från både basalplattan och lökens stjälksida. Dessa lökar bör planteras på ett djup av 2,5 gånger lökens diameter.

Skötsel av liljor

Näckrosor regelbundet för att hålla jorden och lökarna fuktiga under hela året. Det är viktigt att inte låta lökarna torka ut eller att sitta i vatten, vilket kan orsaka lökröta. Liljor behöver mycket gödsel. Mata varannan vecka med ett gödselmedel med hög kaliumhalt, till exempel ett som är avsett för tomater, råder Royal Horticultural Society. Följ paketets instruktioner.

Liljor behöver mycket direkt solljus och trivs i full sol till halvskugga. Välj en plats där solljuset kommer att strömma genom fönstret och träffa dina liljaplantor. Deadhead blommar när de dör tillbaka, men skär inte ner lövverk förrän det gulnar i slutet av växtsäsongen.

På vintern kan du transplantera lökar till din trädgård eller plantera om dem. Förvara lökarna på en sval plats under vintern, eftersom denna period av kyla är nödvändig för att plantorna ska blomma året efter. Du kan dra ner på vattningen under vintermånaderna men fortsätt att hålla jorden fuktig.