Hur odlar man en tålig rugosa-roshäck?

Undvik att plantera din häck i ett område där rosenbuskens rötter måste konkurrera med rötter från träd
Undvik att plantera din häck i ett område där rosenbuskens rötter måste konkurrera med rötter från träd eller stora buskar.

Om du letar efter en informell häck med dynamisk skönhet som förändras med varje säsong, överväg rugosarosen. Denna ros fick snabb popularitet efter introduktionen till Nordeuropa, där den fann gunst på gårdar och hemlandskap för häckning. Liksom andra medlemmar av släktet "rosa" föredrar rugosa en solig, väldränerad plats. Väl etablerad är en rugosaroshäck mycket tålig och kräver lite underhåll förutom en årlig beskärning för förnyelse och återkommande blomning. Många hybrider finns i en mängd olika färger.

1

Leta reda på din rugosa-roshäck i ett område som får minst sex till åtta timmars sol varje dag. Morgonsol är att föredra framför eftermiddagssol för att minska förhållanden som är gynnsamma för sjukdomar. Robust rugosaros kan överleva i sandig eller mager, torr jord. En häck av rugosaros tål även salt luft, vilket gör den väl lämpad för kustlandskapet. Undvik att plantera din häck i ett område där rosenbuskens rötter måste konkurrera med rötter från träd eller stora buskar.

2

Spada eller bearbeta ditt häckområde till en bredd av 3 till 5 meter och ett djup på 6 till 20 centimeter minst fyra veckor före ditt förväntade planteringsdatum på hösten eller våren. Ta jordprover, följ instruktionerna med ett jordtestkit köpt från en järnaffär eller erhållits via din lokala förlängningstjänst. Rosor föredrar en pH-nivå på 5,5 till 7. Tillsätt hydratiserad eller dolomitkalk i den hastighet som rekommenderas av dina jordtestresultat för att höja jordens pH-nivå. Kalk rör sig inte vertikalt genom jorden, så det är viktigt att bearbeta den under markberedningen. Använd svavelpulver för att öka jordens surhet. Även om rugosarosor växer i mager jord är en rik lerjord att föredra. Ändra lera eller sandiga jordar med ett 2- till 10,20 cm lager av sphagnumtorv eller komposterat organiskt material som arbetats in i jorden. Plantera rosor på en upphöjd bädd vid behov för att säkerställa god dränering.

3

Leta reda på din rugosa-roshäck i ett område som får minst sex till åtta timmars sol varje dag
Leta reda på din rugosa-roshäck i ett område som får minst sex till åtta timmars sol varje dag.

Förbered rosor för plantering. Trimma skadade rötter från barrotsväxter. Blötlägg växterna i vatten upp till 24 timmar för att säkerställa en god tillförsel av fukt innan plantering. Om du inte kan plantera rosorna inom 24 timmar efter köpet, fukta förpackningsmaterialet runt rötterna och förvara plantorna på en sval plats tills du är redo att sätta ut din häck.

4

Gräv hål med 5 till 6 meters mellanrum. Se till att hålen är tillräckligt stora för att sprida ut rosenbuskens rötter helt. Hög jord i mitten av varje hål. Placera kronan av en rosenbuske på en kulle och sprid ut rötterna. Justera mängden jord under busken för att säkerställa att knoppförbandet är precis under toppen av hålet. Häll vatten i hålet och låt det rinna av. Fyll hålet med jord och fäst det med händerna. Hög jord runt basen av varje planta, täcker botten 1 till 5 centimeter av käpparna.

5

Håll din rugosa-roshäck fuktig men inte våt tills kraftig tillväxt är på gång. Beskär årligen för att ta bort skadade eller sjuka käppar. Ta bort de äldsta käpparna för att säkerställa blomningen. Gödsla sparsamt med icke-kemiska gödselmedel som organiskt material och fiskemulsion.