Hur man odlar en Lakota Squash?

Gör rader med minst 6 meters mellanrum eftersom Lakota squash sprider sig 4 till 6 meter
Gör rader med minst 6 meters mellanrum eftersom Lakota squash sprider sig 4 till 6 meter.

Lakota Squash är päronformad och röd-orange med gröna ränder. Den har fått sitt namn från Lakota-stammen av Sioux-indianerna som odlade den härdiga vintersquashen. Den är uppskattad för sitt finkorniga apelsinkött och nötaktiga smak vid matlagning och bakning. Lakota-squashen är både prydnad och ätbar och producerar gulguldblommor under sommaren och rika hösttoner på hösten, vilket ger säsongsbetonat intresse. Denna squash anpassar sig lätt till US Department of Agriculture Plant Hardiness Zones 8 till 10.

1

Leta upp ett område där växterna kommer att utsättas för full sol. Till jorden cirka 10 till 30 centimeter djup. Ta bort alla stenar och skräp från området och kratta slätt. Sprid ut ett 2- till 10,20 cm lager av organisk kompost eller åldrad gödsel ovanpå jorden. Arbeta in organiskt material i jorden.

2

Plantera frön efter att all risk för frost har passerat och jorden har värmts upp till minst 60 till 18°C på ett djup av 10 centimeter. Plantera 2 till 4 frön minst 2,50 cm djupa i en liten jordhög. Rymdhögar med minst 3 till 5 meters mellanrum ner i raden. Gör rader med minst 6 meters mellanrum eftersom Lakota squash sprider sig 4 till 6 meter.

3

Se till att Lakota-squashen är redo att plockas genom att trycka in nageln i huden
Se till att Lakota-squashen är redo att plockas genom att trycka in nageln i huden.

Vattna regelbundet, håll jorden fuktig tills plantorna kommer upp om cirka 10 dagar. Vattna en eller två gånger i veckan när plantorna har etablerats. Vattna när jorden känns torr vid beröring och blöt cirka 2,50 cm under jordytan.

4

Gödsla en vecka efter att squash blommar och äkta löv dyker upp. Upprepa igen om tre veckor. Sprid ut ett band gödselmedel längs en rad, cirka 10 centimeter från plantorna och arbeta in det i jorden.

5

Låt squashen mogna helt på vinstocken innan du skördar. Beroende på växtförhållanden mognar Lakota squash mellan 80 och 140 dagar. Det är bäst att skörda under svalare höstväder.

6

Se till att Lakota-squashen är redo att plockas genom att trycka in nageln i huden. Om huden motstår punktering är den mogen nog att plocka. När squashen mognar hårdnar det yttre skalet och färgen fördjupas. Använd en vass kniv eller beskärare och skär squash från rankan. Se till att lämna minst en tum av stjälken för att motverka röta.