Hur odlar man Dendrocalamus Giganteus?

Dendrocalamus giganteus är det botaniska namnet för gigantisk timmerbambu
Dendrocalamus giganteus är det botaniska namnet för gigantisk timmerbambu.

Dendrocalamus giganteus är det botaniska namnet för gigantisk timmerbambu. Det är en klumpig bambu som växer till en mogen höjd av 100 meter och bredd på 1 meter inom två månader. Denna fleråriga växt tål vintertemperaturer ner till -4°C, vilket gör den vinterhärdig till US Department of Agricultures växthärdighetszon 9B. Det är ganska lätt att odla, så länge det är rätt placerat och dess växande krav uppfylls.

1

Välj en rymlig planteringsplats som får minst fyra timmars direkt solljus varje dag där bambun kan växa till sin mogna storlek. Plantera den inte i tung lerjord eller jord som inte dräneras snabbt. Lätt sandig eller sandig lerjord är att föredra.

2

Ändra jorden med ett 3 till 15,20 cm lager av väl åldrad gödsel, kompost eller sphagnum torvmossa. Använd en spade eller jordfräs för att blanda tillsatserna i jorden ordentligt till ett djup av 1 meter.

3

Plantera den jättelika timmerbambuen på samma djup som den tidigare odlade
Plantera den jättelika timmerbambuen på samma djup som den tidigare odlade.

Plantera den jättelika timmerbambuen på samma djup som den tidigare odlade. Gräv hålet med en spade till en bredd lika med två gånger djupet. Plantera flera plantor med minst 2 till 3 meters mellanrum för att möjliggöra deras mogna bredd. Låt inte rötterna torka ut innan du planterar. Vattna bambun generöst för att sätta jorden runt rötterna och ge den en god drink. Lägg till mer jord över rötterna om den lägger sig under den omgivande jordnivån.

4

Bred ut ett 3 till 10,20 cm djupt lager av döda löv, torkat gräsklipp eller strimlad barkkompost över jorden runt den gigantiska timmerbambuen. Vattna så ofta som nödvändigt för att hålla jämn fuktig jord runt rötterna under det första året. Övervattna inte. Jorden ska vara fuktig, inte lerig.

5

Ge den jättelika timmerbambuen en komplett, balanserad gödselmedel med ett förhållande på 10-10-10 eller 5-5-5 som också innehåller mikronäringsämnen fyra till sex gånger per år. Ett långsamt frisättande, vattenlösligt eller bladgödselmedel kan användas. Applicera inte gödsel förrän efter att ny, kraftig tillväxt har börjat. Vattna bambu då och då efter det första året under torrperioden. Den är ganska torktolerant efter att den blivit väletablerad.