Hur odlar man kaffeväxter från orostade bönor?

Bönorna skördas för att antingen producera fler kaffeplantor eller för att rosta
Bönorna skördas för att antingen producera fler kaffeplantor eller för att rosta, för att bli den populära drycken "kaffe".

Kaffe (Coffea arabica) är en buskig vintergrön växt som ger doftande vita blommor tidigt på våren, följt av små avlånga frukter som kallas "körsbär". Körsbären kan ta upp till nio månader att mogna till en rödlila färg och innehåller ofta två kaffebönor inuti dem. Bönorna skördas för att antingen producera fler kaffeplantor eller för att rosta, för att bli den populära drycken "kaffe". Hardy till US Department of Agriculture härdighetszoner 10B till 11; kaffeväxter har en rundad växtvana och når 8 till 15 meter långa vid mognad. De kan odlas inomhus under artificiell belysning eller odlas utomhus i subtropiska områden.

1

Lägg 20 nyskördade, orostade kaffebönor i en grund form och fyll på med ca 2,50 cm ljummet vatten. Blötlägg bönorna i 24 timmar innan du tar ut dem från fatet. Kasta alla bönor som inte har en liten vit bula som kommer ut från änden. Det bör finnas cirka fem till åtta livskraftiga kaffebönor kvar.

2

Fyll en behållare på 6 gånger 15,20 cm till kanten med vermikulit. Plantera en livskraftig kaffeböna 1,30 cm djup i mitten av behållaren. Täck toppen av bönan löst med vermikulit. Upprepa processen för varje livskraftigt frö.

3

Ställ behållarna i ett inre rum som får minst sex timmar starkt, indirekt solljus per dag. Lufttemperaturen i rummet bör vara cirka 24°C under hela dagen och natten.

4

Vattna varje startbehållare ordentligt tills vermikuliten är fuktig till ett djup på 15,20 cm, med en sprayflaska placerad på en fin dimma. Dimma vid plantering och minst en gång om dagen därefter. Låt inte vermikuliten torka ut mellan vattningarna.

5

Lägg ett jämnt 2,50 cm lager av organisk gödning runt basen av kaffeplantorna på våren
Lägg ett jämnt 2,50 cm lager av organisk gödning runt basen av kaffeplantorna på våren.

Täck toppen av startbehållarna med ett lager plastfolie, fäst det tätt runt kanterna. Lämna plastfolien på behållarna under hela groningsprocessen, lyft den endast för daglig vattning. Plastfolien kan tas bort helt vid de första tecknen på groning. Det kan ta upp till 60 dagar för kaffebönan att gro.

6

Transplantera kaffeplantorna när de nått minst 15 centimeter höga. Transplantera i mitten av en 5-liters behållare fylld med krukjord eller direkt i marken endast i subtropiska områden. Gräv ett hål som är 18 centimeter brett och lika djupt som rotklumpen på kaffeplantan. Ta bort växten från originalbehållaren och ställ den upprätt i mitten av hålet. Fyll igen runt rotklumpen med jord, se till att rötterna är helt täckta. I subtropiska områden bör planteringsplatsen vara i en väldränerad jord och få minst sex timmars indirekt solljus varje dag. Upprepa denna process för varje önskad kaffeplanta.

7

Vattna kaffeplantorna till ett djup av 15 centimeter vid planteringstillfället och varje dag därefter, med hjälp av en vattning. Låt jorden torka något mellan vattning.

8

Ställ kaffeplantorna som transplanterades i 5-liters behållare inomhus under lysrörsbelysning. Lämna ett 31 cm mellanrum mellan toppen av kaffeplantorna och den konstgjorda belysningen. Ställ in en ljustimer så att den artificiella belysningen lyser i 12 timmar per dag och släcker och tänder belysningen vid samma tidpunkt varje dag. Flytta ljuset högre när plantan växer och lämna alltid 30 centimeter mellan kaffeplantorna och belysningen. Dimma kaffeplantorna med en sprayflaska dagligen tills alla blad är mättade.

9

Lägg ett jämnt 2,50 cm lager av organisk gödning runt basen av kaffeplantorna på våren. Börja 5 centimeter från plantan, stanna vid kanten av behållaren eller ytterkanten av dropplinjen för kaffeplantor som planteras utomhus i marken.