Hur odlar man buntlök?

Några av de vanligare namnen du kan stöta på är
Några av de vanligare namnen du kan stöta på är: salladslök, salladslök, liten lök, vårlök, walesisk lök, japansk lök, salladslök och babylök.

Buntlök är populärt i asiatiska kulinariska rätter och smakar lite som en kombination av vitlök och söt lök. Den inhemska arten av buntlök (Allium fistulosum) är en perenn som inte utvecklar en lök; dock utvecklar den små kulor. Den växer lätt, med lite omsorg, från Sibirien till tropiska Asien (liksom US Department of Agriculture planthårdhetszoner 3 till 9) och föredrar full solexponering. Planterad i södra zoner kan buntlök skördas året runt.

Namnen som är förknippade med att bunta lök löper över hela skalan. Några av de vanligare namnen du kan stöta på är: salladslök, salladslök, smålökar, vårlökar, walesisk lök, japansk lök, salladslök och babylökar. Den här långa listan med namn beror förmodligen på att människor gillar att fästa en lokal smak på sina växter och mat.

Hur du än skär den är buntlök väl värd att odla och smakar fantastiskt rå, skivad eller kokt. Om du är ett fan av sushi kanske du känner igen denna lök väldigt fint skivad på din fisk eller i din misosoppa.

Bunta lök

Helt klart, buntlök är en av de enklaste grönsaksväxterna du kan odla. De är en mycket snabbväxande gröda som kräver nästan inga näringsämnen, lite eller ingen vård, och ändå kan vara mycket givande att odla. Buntlök är också otroligt tålig, och många sorter tål såväl vinterskörd som övervintring. Denna sort av lök har fått sitt namn från hur den planteras, hur den växer och hur den säljs - i klasar.

Många sorter finns tillgängliga i kataloger. De två mest populära arterna kan identifieras genom att titta på botten av de gröna bladen där de blir vita. Om bladets tvärsnitt är "D"-format med en platt sida är det Allium cepa, den vanliga löken. Om den är "O"-formad eller rund är det Allium fistulosum, buntlöken.

Odla salladslök från frö i behållare

Den samlade löken kommer att växa i en liten klunga
Den samlade löken kommer att växa i en liten klunga.

Buntlök tenderar att vara mycket produktiv och är lätt att gro från frö. Plantera dem precis under jordens yta och vänta några veckor, då kommer plantorna att likna mycket gräs. Håll dem väl vattnade, särskilt när de är i behållare, eftersom rötterna är ganska grunda och inte gillar att torka ut.

Odla dem i en vanlig kompost; se bara till att du får dem i jorden eftersom de kommer att växa i nästan vad som helst - lerjord, sand, lerjord. Se till att du ger dem en källa till fosfor eftersom de är mer av en rotgröda än en bladgröda.

Gör en liten krater som inte är mer än en tum till en och en halv tum djup. Ta sedan ett tiotal frön och släpp dem i botten av kratern, som du täcker över med smuts, lätt packade, och sedan vatten. Den samlade löken kommer att växa i en liten klunga.

Se till att de får tillräckligt med sol, mellan fyra och sex timmar om dagen. Du kan skörda salladslök när som helst, när löven spirar upp; du behöver inte vänta tills plantan är helt mogen. När löken är redo att dras, mellan två och fyra månader, kan du dra upp hela löken eller skära av löven och lämna kvar kulorna i marken. Kulorna bildar nya löv, som sedan kan skördas om igen med några veckors mellanrum.

Crisper vs Fresh låda

Du kan lasta av dina matvaror utan att egentligen överväga var det är bäst att förvara dina produkter. Ditt kylskåp har antagligen en "fräsch låda" och en "fräschare låda". Skydda dina frukter och grönsakers livslängd och fräschör -- inklusive lök -- vid låg temperatur och hög luftfuktighet genom att förvara dem i den knaprigare lådan. Detta specialdesignade fack är utrustat med ett skjutbart ventilationssystem, inklusive justerbara lufthålsöppningar som låter luften cirkulera. Denna justering är avsedd att dra ut en lämplig mängd fukt ur dina produkter för att undvika att den avdunstar eller ruttnar för snabbt.