Gräs för backar

Mjuka backar gör sig bättre när det kommer till gräsklippning
Mjuka backar gör sig bättre när det kommer till gräsklippning och underhåll, eftersom branta sluttningar är nästan omöjliga att klippa.

Backar är en utmaning när du odlar gräs. Mjuka backar gör sig bättre när det kommer till gräsklippning och underhåll, eftersom branta sluttningar är nästan omöjliga att klippa. Torra backar kräver ett annat val av gräs än våta backar. Undersök växtegenskaperna innan du väljer ditt gräs. Bestäm om området är en del av en gräsmatta och behöver kort gräs eller om området kommer att klara sig bättre som ett vildängsområde. Välj ett gräs som matchar dina växtförhållanden.

Milda backar

Milda sluttningar är lättast att så och underhålla gräs på och kan vara en förlängning av gräsmattan. Zoysia gräs behöver djupa jordar, som förekommer oftare på grunda sluttningar än branta. Denna asiatiska variant av gräs ger djupa rötter och korta grässtrån. Zoysia går i dvala på vintern och övergår från grön till en blond stråfärg. Koreanskt gräs (Zoysia tenuifolia) blir bara 3 till 15 centimeter högt och behöver lite klippning för att se bra ut. Emerald zoysia är ett mörkgrönt gräs som är mer frosttolerant än andra Zoysia-gräs.

Branta backar

Torra backar kräver ett annat val av gräs än våta backar
Torra backar kräver ett annat val av gräs än våta backar.

Branta sluttningar är omöjliga att klippa och kan vara för branta för att bestiga. Gräs som planterats på den här typen av sluttningar behöver hjälpa till att stabilisera jorden, samtidigt som det inte är så tungt att det bidrar till jordskred. Rödsvingel (Festuca rubra), som når 6 till 61 centimeter lång, och krypande rödsvingel (Festuca rubra), som bildar 91 cm höga klumpar, klamrar sig fast i jorden med en matta av rötter. Andra gräs för branta sluttningar inkluderar sidhavre grama (Bouteloua curtipendula), liten blåstam (Schizachyrium scoparium) och växelgräs (Panicum virgatum).

Torra backar

Torra sluttningar har snabbt dränerande jord som håller lite fukt, även efter kraftiga regn. Gräset på den här typen av sluttningar måste tåla torka för det mesta. Kärleksgräs (Eragrostis spp.) producerar graciösa klumpar av välvda blad och luftiga blomplymer, medan gråtande kärleksgräs (Eragrostis curvula) växer mörkgröna hårliknande blad som når 91 centimeter höga och breda med lavendelgrå plymer. Lila kärleksgräs (Eragrostis spectabillis) håller sig kompakt på 46 centimeter högt med ljusgröna löv och striga rosa-lila plymer på sensommaren. Andra grässorter som klarar sig bra i torra förhållanden är sandälskargräs (Eragrostis trichodes), fårsvingel (Festuca ovina) och sanddroppsfrö (Sporobolus cryptandrus).

Fuktiga backar

Sluttningar i skuggan verkar aldrig torka ut. Jorden håller för mycket vatten efter en regnstorm. Gräs som planterats på fuktiga sluttningar hjälper till att dra upp en del av vattnet ur jorden. Molngräs (Agrostis nebulosa), som når 46 centimeter högt, och vetivergräs (Vetiveria zizanioides), som växer 48 till 183 centimeter högt, är båda ettåriga prydnadsgräs som behöver återsås varje år. Tufthårgräs (Deschampsia caespitosa) är ett flerårigt gräs som blir 3 meter högt på fuktiga sluttningar.