Grundläggande skötsel av steviaväxter

Om du planerar att konsumera steviabladen
Om du planerar att konsumera steviabladen, se till att du använder en organisk, giftfri spray märkt för matväxter.

Örten stevia (Stevia rebaudiana) används för sin naturliga sötma och extremt låga kalorier. Även om det är kontroversiellt kan du hitta det i hälsokost- och örtbutiker, men det är också lätt att odla hemma. Den växer utomhus året runt i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 10 och 11, men du kan odla den i krukor och ta den inomhus i kallare klimat.

Var man ska plantera

Med en höjd och spridning på 1 till 2 meter växer stevia bra inomhus i behållare. Den kan även ställas utomhus så länge vädret är milt och temperaturen är över 10°C. Eftersom det är en flerårig ört kan du flytta över dess behållare från insidan till utsidan när vädret tillåter. Om du bor i USDA zon 10 eller högre kan du odla den i trädgården.

Ljus

Infödd i subtropiska Paraguay och andra varma, torra platser, stevia föredrar full sol. Även om det också kommer att tolerera halvskugga, se till att skuggan inte är för djup. Eftersom mängden värme som växten får styr hur söt den är, vill du uppmuntra till mycket varm eftermiddagssol. Undvik blåsiga områden eftersom det minskar sötman i löven.

Vatten

Eftersom steviaväxtens matarrötter är nära markytan
Eftersom steviaväxtens matarrötter är nära markytan, vattna ofta.

Stevia är lika olycklig i helt torr jord och fuktig jord, så undvik båda. Håll jorden jämnt fuktig genom att kontrollera ofta och vattna lätt. Säkerställ bra dränering så att rötterna inte sitter i vatten, vilket snabbt kan dränka plantan - några centimeter grus under krukväxten hjälper till att förhindra stående vatten i potten. Eftersom steviaväxtens matarrötter är nära markytan, vattna ofta.

Jord

Stevia föredrar väldränerad, bördig jord, både i krukor och i trädgården. Se till att du väljer ett rikt odlingsmedium, som krukblandning eller jord som modifierats med kompost. Eftersom stevia föredrar jord som är både väldränerande och konsekvent fuktig, kan vattenretention ibland vara ett problem. Applicera en kompost för att behålla fukten.

Fortplantning

Om du planerar att skörda hela din steviaskörd varje år, ta först sticklingar från dina växter för att börja nästa års skörd. Klipp av stjälkarna och doppa dem sedan i ett rothormon innan de låter dem växa i två till tre veckor i ett rotmedium. Transplantera dem i krukjord i en kruka med bra dränering och sköt om dem på samma sätt som en större planta.

Underhåll

Stevia kan locka till sig bladlöss, spindkvalster och mjöllöss, så kontrollera det ofta, särskilt även under löven och runt jorden. Om du hittar skadedjur, spraya med ett milt insektsmedel. Om du planerar att konsumera steviabladen, se till att du använder en organisk, giftfri spray märkt för matväxter. För att göra växten buskigare och producera fler löv, nyp ihop stjälkarna varannan till var tredje vecka.