Ett bra tropiskt träd för avskildhet

Ett överflöd av gula blommor på våren
Litchiträdet blir upp till 50 meter högt, med gröna löv och ett överflöd av gula blommor på våren.

Tropikernas exotiska utseende är lätt att trolla fram i din egen bakgård – eller på framsidan – med träd som inte bara ger ekvatorial stil, utan också avskärmar från nyfikna ögon. Tätt lövverk och pråliga blommor skapar en skyddad oas, men ger samtidigt den kvava sommarkänslan av varmare klimat.

Träd ormbunkar

Den hawaiianska trädormbunken (Cibotium glaucum), som är tät nog att ge avskildhet, som växer bäst i US Department of Agricultures hårdhetszoner 9 till 11, har en stam som växer upp till 8 meter i diameter och når 10 till 25 meter hög. Den producerar släta, gröna blad som blir så långa som 9 meter. Den tasmanska trädormbunken (Dicksonia antarctica), som är lämpad för USDA-zonerna 9 och 10, är också användbar för screeningsändamål, och når upp till 20 meter hög med måttligt täta medium till mörkgröna blad.

Fruktträd

Är ett vasformat vintergrönt träd som producerar livfullt grönt löv med rött ådrar
Seagrape, som blir 50 meter hög, är ett vasformat vintergrönt träd som producerar livfullt grönt löv med rött ådrar.

Tropiska fruktträd med tätt lövverk som är idealiskt för landskapsskärmar inkluderar litchi (Litchi chinensis), lämplig för odling i USDA-härdighetszonerna 10 och 11, och den japanska loquaten (Eriobotrya japonica), som bäst odlas i USDA-zonerna 8 till 10. Litchiträdet blir upp till 50 meter hög, med gröna blad och ett överflöd av gula blommor på våren. Den producerar ihållande en ätbar bärliknande frukt med en lätt, doftande smak. Den japanska loquaten, som har mörkgrönt blad och sött aromatiska blommor som blommar på hösten, når 35 meter i höjd vid mognad. Dess ätbara gula eller ljusorange frukt, som liknar en syrlig persika, mognar på våren eller sommaren.

Bambu

Bambu (Bambusa vulgaris) växer i tätt klumpade bestånd och är ett utmärkt val för att ge avskildhet med en tropisk känsla i USDA-zonerna 8 till 11. Den producerar randiga gröna, spjutliknande löv och blir upp till 50 meter hög vid mognad. Andra sorter inkluderar vävarbambu (Bambusa textilis), en mindre växt på 20 meters höjd som också växer i USDA-zonerna 8 till 11, och "Henon"-bambu (Phyllostachys nigra "Henon"), bäst lämpad för USDA-zonerna 7 till 10, som har blågröna blad.

Tropiska vintergröna träd

Jerusalemtaggen (Parkinsonia aculeata), även känd som det mexikanska palo verde-trädet, som finns i USDA-härdighetszonerna 8 till 11, och seagrape (Coccoloba uvifera), som passar USDA-härdighetszonerna 10b till 11, är tropiska vintergröna träd som producerar rikligt lövverk för avskildhet. Jerusalemtaggen blir upp till 25 meter hög, med ett utbrett eller gråtande tak. Dess gröna blad faller på hösten och dess doftande gula blommor blommar rikligt på våren eller sommaren. Seagrape, som blir 50 meter hög, är ett vasformat vintergrönt träd som producerar livfullt grönt löv med rött ådrar. Dess doftande vita blommor blommar på vintern, följt av druvliknande klasar av rödaktig frukt som är populära bland fåglar.