Balkong klätterväxter

Miljömässigt har klätterväxter på en balkong - en form av vertikal trädgårdsarbete - en kylande
Miljömässigt har klätterväxter på en balkong - en form av vertikal trädgårdsarbete - en kylande och avgiftande effekt i närheten av balkongen.

Klätterväxter på en balkong är estetiskt tilltalande och miljövänliga. Lövverk och blommor ger färg, struktur och form för att behaga sinnena. Blomfärger kan väljas för att harmonisera med färgschemat i hemmets exteriör eller interiör, eftersom balkonger i allmänhet har glasdörrar som ger utsikt inifrån ett rum. Miljömässigt har klätterväxter på en balkong - en form av vertikal trädgårdsarbete - en kylande och avgiftande effekt i närheten av balkongen.

Twining

Tvinnaväxter ökar höjden genom att lindas runt stöd. Blåregn (Wisteria sinensis) behöver kraftig beskärning för att bibehålla storlek och form men belönar sin ägare med draperingar av lila blommor på våren. Lövfällande lövverk är spetsiga och ormbunksliknande. Prydnadsdruvor som Vitis californica "Rogers Red" ger frukt och färgstarkt höstlöv. Holländarens pipa (Aristolochia durior) skapar en tät skärm i sol eller halvskugga med kronbladslösa blommor formade som en holländsk pipa. De finns i lila och jordnära toner med fläckiga eller mörka ådror, vilket skapar en ovanlig blommig visning i US Department of Agricultures växthärdighetszoner 5 till 8.

Spretig

Vidsträckta växter når stora längder men behöver stöd att luta sig mot höjden
Vidsträckta växter når stora längder men behöver stöd att luta sig mot höjden.

Vidsträckta växter når stora längder men behöver stöd att luta sig mot höjden. Klätterrosor faller inom denna kategori och finns i många olika färger i noisette, boursault, klätterbourbon och klättringste. Lady Banks-rosen (Rosa banksiae) blir upp till 30 meter och finns i smörgula eller vitblommande varianter.

Klängande

Klängande klättrare har rankor eller sugliknande strukturer som fäster vid stöd för att växa vertikalt. Bostonmurgröna (Parthenocissus tricuspidata) är vintergrön och kan nå höjder på 50 meter i full sol till full skugga. En kraftfull odlare, denna växt behöver regelbunden beskärning för att kontrollera sin storlek. Trumpetranka (Campsis radicans) är också en frodig odlare. Finnade blad - motsatta broschyrer arrangerade på vardera sidan av en stjälk - ger bakgrund för orangeröda trumpetformade blommor på sommaren. Olika klematisarter (Clematis spp.) klättrar också till höjder som lämpar sig för balkonger. Clematis x fargesioides "Paul Farges" ger små, stjärnformade vita blommor från midsommar till höst.

Årliga vinstockar

Ettåriga vinstockar ger sin skönhet under endast en säsong, men de växer snabbt och gör en dramatisk skillnad på mycket kort tid. Växter som når höjder på 15 meter eller mer inkluderar månblomma (Ipomea alba), med stora vita blommor som blommar på kvällen; blå morgonhärlighet (Ipomea tricolor "Heavenly Blue"); vit, lila, blå, violett eller röd morning glory (Ipomea purpurea); hyacintböna (Lablab purpureus); Spanska flaggan (Ipomea x lobata) med freesialiknande blommor på rödröda stjälkar; och gyllene humle (Humulus lupulus "Aureus") - en perenn med guldblad som vanligtvis odlas som en ettårig, härdig i USDA-växthårdhetszonerna 4 till 8. Hyacintbönan, som är torktolerant och odlas som ettårig i alla områden förutom USDA växthärdighetszoner 10 och 11, bär lila-toned lövverk och rosa till lila ärtliknande, doftande blommor plus dekorativa, glänsande rubin-lila bönskidor. Även om vissa vinstockar är härdiga i ett medelhavsklimat, tjänar de på att skära ner hårt årligen för ny tillväxt.