Hur man trädgårdar Passiflora Alata?

Annat skräp från marken som omger den doftande granadiljrankan
Ta bort ogräs, stenar, dött växtmaterial och annat skräp från marken som omger den doftande granadiljrankan.

Doftande granadilla (Passiflora alata) tillhör familjen Passifloraceae eller passionsblomma. Denna vintergröna vinstock producerar pråliga röda och vita blommor på våren och sommaren. Härdig i US Department of Agriculture växthärdighetszonerna 10b till 13b, där den extremt lägsta temperaturen är 2°C, ogillar den doftande granadiljen frost. Den växer bäst i fullt till partiellt solljus, ett pH på 6,5 till 7 och snabbdränerande, sandiga eller leriga jordarter.

1

Ta bort ogräs, stenar, dött växtmaterial och annat skräp från marken som omger den doftande granadiljrankan. Bred ut ett 2,50 cm djupt lager kompost runt växten med en kratta. Se till att komposten inte rör vid växtens stjälkar för att undvika att de ruttnar.

2

Vattna växten när de översta 5 centimeterna av jorden blir torr. Applicera vatten från en trädgårdsslang direkt på marken vid plantans bas. Undvik så mycket som möjligt att stänka bladverket. Vattna växten endast under morgontimmarna för att ge tid för fuktat blad att torka innan det blir mörkt. Håll jorden jämnt fuktig men aldrig fuktig.

3

Placera en 8 till 12 meter hög och 2 till 4 meter bred spaljé 15 centimeter bakom den doftande granadiljens huvudstam. Kör de nedre stolparna på spaljén 18 till 61 centimeter i marken med en klubba. Lyft växtens vinstockar uppåt och håll dem mot spaljéns yta. Bind vinrankorna till spaljén med en växtslips var 6:e till 25:e centimeter. Knyt banden tillräckligt löst för att möjliggöra framtida stamexpansion men tillräckligt hårt för att ge tillräckligt stöd. Lägg till ytterligare band när de enskilda vinstockarna ökar i längd.

4

Doftande granadilla (Passiflora alata) tillhör familjen Passifloraceae
Doftande granadilla (Passiflora alata) tillhör familjen Passifloraceae, eller passionsblomma.

Beskär den doftande granadillan på våren precis innan den börjar växa aktivt. Klipp bort eventuella bruna och torra, döda stjälkar med en beskärningssax. Klipp bort eventuell svag eller sjuk tillväxt. Ta bort en fjärdedel av växtens stjälkar för att tunna ut tillväxten. Skär ner alla vinstockar med en tredjedel av deras höjd för att minska storleken och göra plantan mer hanterbar. Gör varje snitt 0,60 cm ovanför en tillväxtnod, bladknopp eller sidostjälk.

5

Applicera en 10-10-10 kväve, fosfor, kaliumgödselmedel med en hastighet av 1 matsked per m2 jord precis efter beskärning på våren när aktiv tillväxt börjar. Sprid ut gödselmedlet i ett 31 cm brett band runt plantan, minst 15 centimeter från huvudstammen. Kratta ner granulatet i de översta 8 centimeterna av jorden. Vattna området ordentligt. Gödsla växten ytterligare två gånger, gör varje applicering tre månader efter den föregående.

6

Kontrollera båda ytorna på den doftande granadiljens blad varje gång du vattnar växten för bladlöss, spindelnät och larver. Spraya angrepp av bladlöss och spindkvalster med neemolja eller insekticid tvål för att utrota skadedjuren. Plocka bort små populationer av larver eller spraya med en insekticid.

7

Deadhead blommorna med en beskärningssax efter att deras kronblad börjar blekna och släppa för att hålla vinstocken fräsch och ren. Skär blomstjälkarna 0,60 cm över deras baser. Lämna några blommor på rankan om du vill att frukt eller frön ska utvecklas.