Luddiga bruna fläckar på min staghorn ormbunke

En felaktigt vattnad staghorn ormbunke kan också utveckla luddiga bruna fläckar på bladen
En felaktigt vattnad staghorn ormbunke kan också utveckla luddiga bruna fläckar på bladen.

Staghornormbunkar (Platycerium bifurcatum) kan vara utmanande att odla. De växer som krukväxter eller utomhus i US Department of Agriculture växthärdighet zoner 9 till 12. Luddiga bruna fläckar på bladen kan göra dig orolig, men de kan vara helt normala delar av staghorn ormbunkens livscykel. En felaktigt vattnad staghorn ormbunke kan också utveckla luddiga bruna fläckar på bladen.

Fertila blad

Till skillnad från blommande växter, reproducerar staghorn ormbunkar inte med frön. Istället skickar staghornsormbunkar ut tusentals pulverformiga sporer för att bäras av vinden. Sporerna utvecklas på undersidorna av de långa, utspridda bladen som ger staghornsormbunkar deras namn. Små runda bruna knölar, kallade sporangier, bildas längs bladen. De kan se ut eller kännas suddiga, speciellt när de har öppnat sig för att släppa ut sporerna.

Sterila blad

En felaktigt vattnad staghorn ormbunke kan också utveckla luddiga bruna fläckar
En felaktigt vattnad staghorn ormbunke kan också utveckla luddiga bruna fläckar.

Staghornsormbunken har också platt- eller sköldformade blad. Dessa blad producerar inte sporer - deras syfte är att hålla staghornsormbunken mot trädet. När de åldras utvecklar dessa blad luddiga bruna fläckar som så småningom blir helt bruna och torra. De kommer att ersättas av nya, gröna blad som en naturlig del av växtens tillväxt. Dessa fläckar bör inte vara en anledning till oro, och motsvarar att tappa gamla löv till förmån för nya.

Törstiga blad

En felaktigt vattnad staghorn ormbunke kan också utveckla luddiga bruna fläckar. Om fläckarna är på toppen eller spetsarna på bladen och sprider sig så att hela bladen börjar bli brun, har staghornsormbunken varit undervattnad och håller på att torka ut. Det är normalt att vissa blad blir bruna och dör, för att sedan ersättas av nya blad. Om fler blad har bruna fläckar än helt gröna, måste ormbunkens rotklump blötläggas i flera minuter för att plantan ska kunna absorbera vatten.

Blöta blad

Luddiga bruna fläckar som blir svarta indikerar att staghornsormbunken har utvecklat en svampinfektion, oftast rhizoctonia. Att låta staghornsormbunken torka ut något mellan vattningarna kan avhjälpa denna typ av problem. Att ta bort infekterade blad kan också hjälpa till att förhindra att svampen sprider sig till friska blad.

Relaterade artiklar
  1. Återuppliva en gräsmatta med ett vätmedel
  2. Potatiskloning
  3. Kommer potatis att växa i vatten?
  4. Plantera gräs efter Roundup
  5. Plantera dyngräs
  6. Hur planterar man en ogräsfri rabatt?