Idéer för landskapsplanering på verandan

En veranda som visar ägarnas idéer om stil
En veranda som visar ägarnas idéer om stil och estetik samtidigt som den passar in i grannskapet uppnås till stor del genom landskapsarkitektur.

Verandan välkomnar gäster och ger ett bekvämt utrymme och avkoppling för husägare. En veranda som visar ägarnas idéer om stil och estetik samtidigt som den passar in i grannskapet uppnås till stor del genom landskapsarkitektur. Att välja och ordna växter som mognar för att bidra till hemmets arkitektoniska stil, komfort och värde kommer att leda dig till en framgångsrikt anlagd veranda.

Växter och beredning

Klimatets lämplighet, inklusive nederbörd och exponering för solljus, avgör till stor del framgången för plantering. En promenad eller biltur runt grannskapet kan avslöja vilka växter som trivs och vilka som kämpar i en given lokal. Tänk på inhemska växter där det är praktiskt, eftersom att välja inhemska minimerar behovet av jord- och bevattningsjusteringar. Växternas storlek vid mognad bör också påverka växtvalet och bestämma placeringen, särskilt nära strukturen och under takfoten. Att installera nödvändig bevattning, jord och strukturella ändringar före plantering sparar på framtida kostnader och arbete. Val som görs i förväg kommer att avgöra underhållskrav, estetiskt tilltal och fastighetsvärde under decennier framöver.

Stil och grundläggande design

Ta med jasminer eller gardenia i kruk för att parfymera verandan under varmt väder
I kallare områden, ta med jasminer eller gardenia i kruk för att parfymera verandan under varmt väder.

Kvarterets allmänna arkitektoniska stil, och den enskilda bostadens, bör påverka valet av landskapsstil. Olika arrangemang passar viktoriansk, modern, sydvästlig eller ranchstil, med utrymme för variationer efter personliga preferenser. En trädgård i japansk stil kompletterar ett hem i modern stil, men en stugträdgård är inte uteslutet. Medan husägarens nöje råder över den akademiska korrektheten, gläder i allmänhet ingen ett mix av även vackra växter. Grundläggande designprinciper för linje, form, skala och användbarhet gäller för varje stil.

Blad och blomfärg

Klassiska klätterrosor (Rosa spp.) på verandastöd eller längs balustrader ramar in entréer med färgglada färger. Nästan tagglösa klättrare inkluderar rosa "Peggy Martin", vit eller gul "Lady Banks" och doftande, djuprosa "Zephirine Drouhin". Strålande klematisrankor, tillgängliga i arter och hybrider för alla tempererade klimatzoner, kompletterar klätterrosor. Blommande "standarder" eller vintergröna topiary, i marken eller krukväxt, flankera de främre stegen med betydelse; valen inkluderar rosor och olika barrträd. Lövfällande prydnadsträd, som japansk lönn (Acer palmatum), lämpade för US Department of Agriculture växthårdhetszoner 6 till 8, smälter visuellt verandan och den omgivande trädgården med en spektakulär säsongsbetonad lövfärg.

Doft

Flera doftande växter passar USDA-växthärdighetszonerna 8 till 10. Sublimt doftande jasminrankor (Jasminum officinale), för sol eller halvskugga, bjuder in verandan kvar från vår till höst, och lockar fjärilar och kolibrier till festen. Gardenia buskar (Gardenia jasminoides) blommar tidigt till midsommar med intensivt doftande vita blommor mot glänsande, mörkgrönt bladverk. I kallare områden, ta med jasminer eller gardenia i kruk för att parfyma verandan under varmt väder. Orientaliska liljor (Lilium), som den rent vita "Casa Blanca", för USDA-växthårdhetszonerna 5 till 8, bidrar med söt midsommardoft till verandaområdet, som lyser från krukor eller rabatter på och runt verandan.