Den genomsnittliga växtsäsongen för mynta

Stjälkar under hela växtsäsongen när plantorna är 8 centimeter höga
Skörda färska blad och stjälkar under hela växtsäsongen när plantorna är 8 centimeter höga.

Myntaväxter (Mentha spp.) trivs i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 4 till 9. Perenna myntas tåliga rötter kan överleva vintrar så långt norrut som till zon 6. Skörda färska löv och stjälkar under hela växtsäsongen när plantorna är 8 centimeter höga. Var försiktig när myntan börjar växa - den kan bli ganska invasiv. Du kan stoppa spridningen genom att odla den i behållare utomhus.

Utomhus växtsäsong

Klimatet och väderförhållandena i ditt område avgör längden på växtsäsongen utomhus för mynta. Du kan sätta ut unga plantor tidigt på våren så snart all risk för frost i ditt område är över. De kommer att trivas även om jorden fortfarande är sval, så länge den inte är blöt. Beskär myntorna tillbaka till ungefär en tum över marken en eller två gånger under säsongen för att uppmuntra till en fylligare tillväxt. Även om den första hårda frosten dödar växterna till marken, kan kraftiga rötter överleva vintertemperaturer ner till minus -7°C.

Varma områden

Beskär myntan till cirka 2,50 cm hög när höstvädret svalnar i frostfria områden i zonerna 8 och 9. Den kommer att uppskatta några månaders vila under vintern och kommer att återuppta aktiv tillväxt på våren.

Coola områden

För att motverka vintersjukdomar och skadedjur i USDA-zonerna 4 till 8, klipp tillbaka myntplantorna till cirka 2,50 cm höga strax före den första förutspådda frosten. De kommer att studsa tillbaka på våren om du täcker rötterna för vintern.