Gödslande kluvna bladfilodendron

En filodendron med kluvna blad inomhus eller utomhus som har mogna löv som inte delar sig kanske inte får
En filodendron med kluvna blad inomhus eller utomhus som har mogna löv som inte delar sig kanske inte får tillräckligt med ljus eller gödsel.

En filodendron med kluvna blad (Monstera deliciosa) är egentligen ingen filodendron alls, utan en vinstock i familjen Arum. Växten har också en monstervana och kan bli mer än 70 meter lång och ta över hela rum och landskap när den inte beskärs. Den kluvna filodendronens främsta försäljningsargument är de dramatiska löv den producerar. Bladen kan bli så stora som 3 meter långa och breda med djupa klyftor och perforeringar som varierar från blad till blad, vilket ger växten dess andra vanliga namn, schweizisk ostplanta. Medan växten producerar rötter längs stammen när den klättrar för att dra näring från luften, kräver den regelbunden gödning för att se bäst ut.

Split-leaf philodendron kultur

Filodendron med kluvna blad odlas vanligtvis inomhus som krukväxter där de växer bra i genomsnitt till lågt inomhusljus, även om tillväxten, bladstorleken och dess håliga vana minskar när ljusnivåerna sjunker. Inomhus blir plantan 6 till 8 meter hög under en period av år när den har ett stöd att klättra på, regelbundet vatten och imma på sina löv. I US Department of Agriculture kan växthärdighetszonerna 10 till 12 dela bladfilodendron verkligen lysa utomhus, slingrande upp träd och andra planteringar i filtrerat solljus. Växten föredrar dock ett fuktigt klimat och klarar sig bättre i det fuktiga klimatet inom dessa zoner än de med torr sommarluft. Växterna kan till och med producera en ätbar frukt - även om alla andra delar av växten innehåller giftigt kalciumoxalat - när de planteras i solen, även om bladen är mindre attraktiva och kan bli solbrända i starkt ljus.

Gödsling inomhus

En vit skorpa på jorden på ett exemplar i kruk är ett tecken på för mycket gödsel
En vit skorpa på jorden på ett exemplar i kruk är ett tecken på för mycket gödsel, liksom bruna bladspetsar.

Inomhus bör filodendron med kluvna blad matas varannan vecka på våren och sommaren och varje månad på hösten och vintern med ett balanserat flytande gödselmedel. En 20-20-20 - siffrorna indikerar andelen kväve, fosfor och kalium i produkten - är lämplig för lövväxter som filodendron med kluvna blad. Växten kan producera en stor blomma som består av en upprätt spadix upp till 25 centimeter hög omgiven av en vit huvliknande spad. Även om det sällan blommar inomhus, uppmuntrar användningen av ett högfosforhaltigt gödselmedel, som en 15-30-15, blomningen.

Gödsling utomhus

När du planterar en filodendron med kluvna blad utomhus behövs ingen gödning i planteringshålet. När ny tillväxt börjar, applicera 0,5 kg av ett balanserat granulärt gödselmedel som innehåller kväve, fosfor, kalium och magnesium och som får minst 20 procent av det kväve det innehåller från en organisk källa. Upprepa var åttonde vecka under det första året. Under efterföljande år, öka långsamt mängden gödselmedel per applicering till 0 kg, men applicera endast två till tre gånger medan plantan växer aktivt. Växter som växer i sandjord med lågt pH bör också få en jorddränk av vatten och kelatjärn i juni.

Gödselproblem

En filodendron med kluvna blad inomhus eller utomhus som har mogna löv som inte delar sig kanske inte får tillräckligt med ljus eller gödsel. Löv som börjar gulna men inte visar några tecken på att ruttna eller vissnar är också ett tecken på att en filodendron med kluvna blad behöver mer gödning. Bladen i botten av växten gulnar naturligt och faller av när de åldras, medan övervattning gör att bladen vissnar och ruttnar. En vit skorpa på jorden på ett exemplar i kruk är ett tecken på för mycket gödningsmedel, liksom bruna bladspetsar. Vattna växten tills vätska kommer hela vägen genom jorden och in i fatet för att förhindra skadlig gödselansamling. Häll vattnet från fatet.