Hur långt ifrån varandra ska stockrosor planteras?

Kan du bromsa spridningen genom att placera stockrosorna med minst 46 centimeters avstånd
Även om det är omöjligt att helt skydda stockrosorna från rostsvamp, kan du bromsa spridningen genom att placera stockrosorna med minst 46 centimeters avstånd.

Stokrosor (Alcea rosea) är frostömma biennaler med blommor som liknar miniatyrhibiskusblomningar. Växterna växer i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 3 till 8. Växtstjälkarna kan bli över 7 meter höga och klarar sig bra längs staket eller bakom lägre blommande växter. Avståndet är viktigt för stockrosväxternas hälsa, men exakt hur mycket utrymme som behövs kan variera.

Sjukdom

Puccinia malvacearum, känd som stockrosrost, är en svamp som sprids av regn, vattning ovanför och vind. Svampen lever i död eller ruttnande trädgårdsskräp och angriper växten från botten och upp. Du kan märka gula fläckar på ovansidan av bladen när sjukdomen först börjar. När svampen växer, producerar den sporer som fäster på undersidan av bladen. Även om det är omöjligt att helt skydda stockrosorna från rostsvamp, kan du bromsa spridningen genom att placera stockrosorna med minst 46 centimeters avstånd. Detta gör att luften kan cirkulera fritt och förhindrar att bladen på en växt rör vid en annans.

Pollinering

Klarar sig bra längs staket eller bakom lägre blommande växter
Växtstjälkarna kan bli över 7 meter höga och klarar sig bra längs staket eller bakom lägre blommande växter.

Stokrosor korspollinerar och kan producera ett brett sortiment av hybrider. Om du vill behålla egenskaperna hos dina ursprungliga växter, måste dina stockrosor vara tillräckligt långt borta från varandra för att minska sannolikheten för korspollinering. Problemet är att pollen kan färdas 300 meter eller mer när det bärs av vinden. För att minska risken för korspollinering i dina stockrossorter, överväg att separera sorterna med minst 300 meter. Detta garanterar inte att korspollinering kommer att förhindras; bin och fjärilar kunde hjälpa till i dådet.

Skugga

Stokrosor kan producera mycket skugga för omgivande växter. Detta kan vara önskvärt om plantorna under stockrosorna föredrar mindre solljus. För växter som behöver direkt sol kan stockrosor skapa problem. Medan 46 centimeter är det önskade avståndet mellan plantorna för att förhindra spridning av sjukdomar, överväg att bredda utrymmet för att tillåta mer solljus genom stockrosväxterna. Om du vill ha mer skugga för lågväxande blommor, plantera en andra rad stockrosor bakom den första, och växla plantorna som om de var uppradade som bowlingstift. Kom ihåg att hålla raderna minst 46 centimeter från varandra.

Konkurrens

Näringen i jorden måste vara tillräcklig för stockrosorna och de omgivande växterna. Om du planterar dina stockrosor runt tunga matare, som blommande buskar, överväg att placera blommorna längre ifrån varandra än de rekommenderade 46 centimeterna. Detta resulterar i färre växtrötter i konkurrens med varandra. Om du sänder ut fröna i trädgården, gallra plantorna till 46 centimeter eller mer så att plantorna inte konkurrerar. Transplantera plantorna du tog bort till ett kal område i stockrosträdgården.