Allt att veta om granatäppleträd

Kolibrier frekventerar de exotiska blommorna på granatäppleträd
Kolibrier frekventerar de exotiska blommorna på granatäppleträd, som växer i det amerikanska jordbruksdepartementets planthärdighetszoner 8 till 10.

Infödd i Iran och Himalaya i norra Indien, har granatäppleträdet (Punica granatum) odlats sedan antiken i hela Medelhavsregionen, och det bär utsökt frukt som först introducerades till Nordeuropa av tidiga spanska bosättare. Detta prydnadsträd tillhör familjen Punicaceae och är känt för sin långa livslängd. Den upplever få eller inga allvarliga problem med skadedjur eller sjukdomar. Kolibrier frekventerar de exotiska blommorna på granatäppleträd, som växer i det amerikanska jordbruksdepartementets planthärdighetszoner 8 till 10.

Lövverk och blommor

Granatäppleträd är vanligtvis lövfällande, men ibland kan löv ligga kvar på grenarna. De djupgröna, smala bladen är avlånga till lansformade, läderartade och glansiga, blir 10 centimeter långa på korta stjälkar. Från slutet av maj till hösten, blommar vita och livfulla nyanser av scharlakansröda, orange och gula crepeliknande blommor var för sig eller i klasar på upp till fem på grenspetsarna. De trumpetformade blommorna blir 5 centimeter breda.

Frukt

Granatäpplefrukt kommer att delas upp efter det första regnet om de lämnas på trädet för länge efter mognad tidigt på hösten. Mogen frukt avger ett metalliskt ljud när den knackas, vilket indikerar att den är redo att plockas. Skalet på den klotformade granatäpplefrukten är seg och mestadels gul med områden av rosa eller klarröda, växer till 13 centimeter i diameter och har en framträdande blomkål vid basen. Svampig, bitter fruktkött separerar facken inuti, som innehåller säckar fyllda med sött sura, saftiga röda frön som kan ätas färska eller användas som garnering. Den välsmakande, törstsläckande juicen som utvinns ur fröna innehåller hälsofördelar och kan bearbetas till gelé och sorbet, tillsättas till kakor för smaksättning och göras till vin.

Kultur

Ta med jämna mellanrum bort de sugande som växer från basen av träden för att kontrollera stam överväxt
Ta med jämna mellanrum bort de sugande som växer från basen av träden för att kontrollera stam överväxt.

Granatäppleträd frodas i områden med varma, torra somrar och svala vintrar i fullt solljus och väldränerad, sur eller kalkrik jord. De kan växa till 20 meter både i höjd och bredd och bildar ett rundat tak. Taggiga grenar kommer fram från den rödbruna barken, som tenderar att bli grå med åldern. Även om dessa träd är långlivade, minskar deras härdighet efter cirka 15 år.

Kultivarer

Kraftig och produktiv, P. granatum "Wonderful" är den mest populära sorten, som växer upp till 12 meter lång, bär livfulla röda blommor och stora, lila-röda frukter som mognar i september. I likhet med "Wonderful" producerar "Granada" frukt som är mindre syrlig och redo att plockas en månad tidigare. Den mycket söta frukten av både "Balegal" och "Fleshman" växer till 8 centimeter i diameter. "Nana", ett dvärggranatäppleträd, når en höjd och spridning på 4 meter, vilket gör den lämplig som en containerplanta inomhus. Nana ger små, röd-orange blommor och underdimensionerad frukt.

Förökning och beskärning

På vintern, ta 12 till 51 cm långa sticklingar från ett år gammalt trä. Ta bort bladen och behandla sticklingarna med rothormon. Sätt in cirka två tredjedelar av sin längd vertikalt i jorden. Under torrperioden, vattna varannan till var fjärde vecka. Applicera 2 till 4 gram kvävegödsel de två första fjädrarna. Växter från dessa sticklingar kommer att bära frukt efter cirka tre år; beskär grenarna vart och ett av de tre första åren, för frukten bärs på spetsarna av ny tillväxt. Ta med jämna mellanrum bort socker som växer från basen av träden för att kontrollera stam överväxt.