Hur eliminerar man en Euonymus?

Klipp alla lemmar av en medelstor eller stor euonymus med en beskärningssax
Klipp alla lemmar av en medelstor eller stor euonymus med en beskärningssax och en beskärningssåg.

Ibland kan du stöta på en frivillig buske på din trädgård eller så kanske du inte vill ha en växt som fanns där när du kom. Du kanske bara vill ta bort en växt och ersätta den med en annan du väljer. Det finns många typer av euonymus (Euonymus spp.), i storlek från 6 meter vinrankor till 70 meter buskar. De större typerna kan växa sig stora nog att ta upp en stor del av din trädgård, vilket ger lite utrymme för andra växter. Du kan ta bort en oönskad euonymus med herbicider eller genom röjning.

Liten euonymus

1

Lägg presenningar över närliggande buskar eller växter som du inte vill skada. Ta på dig skyddsglasögon och handskar. Klä dig i långbyxor och långärmad skjorta.

2

Mät och häll ett triclopyr-borstmördarkoncentrat i en trädgårdsspruta enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt vatten från en trädgårdsslang för att späda ut produkten. De flesta paketanvisningar är för 1 gallon herbicid.

3

Vrid locket medurs på trädgårdssprutan och pumpa handtaget för att trycksätta sprutan. Kläm på spaken för att fördela herbicid på lemmar, blad och bålen på euonymus. Gör en tung applicering på alla delar av busken. Busken kommer att vissna och börja dö om cirka två till fyra veckor.

4

Du kanske bara vill ta bort en växt
Du kanske bara vill ta bort en växt och ersätta den med en annan du väljer.

Ta bort presenningar från omgivande buskar eller andra växter. Tillåt inte människor eller husdjur i området förrän herbiciden är helt torr.

Medium och stor euonymus

1

Klipp alla lemmar av en medelstor eller stor euonymus med en beskärningssax och en beskärningssåg.

2

Skär genom stammen med en handsåg, cirka 30 centimeter över marknivån. Gräv ett dike runt stammen cirka 30 centimeter från basen och 15 centimeter bred.

3

Skär igenom alla rötter som är synliga i diket med en handsåg.

4

Ta tag i stammen med båda händerna och vagga den fram och tillbaka för att lossa jorden runt den om busken är medelstor. Tryck ut stammen ur hålet och kassera den. Om plantan är stor, knyt ena änden av ett rep runt mitten av stammen. Knyt den lösa änden av repet runt baksidan av en åkgräsklippare, traktor eller lastbil. Kör fordonet långsamt framåt för att ta upp slacken i repet. Fortsätt köra framåt för att ta bort stammen.

5

Fyll hålet som är kvar med matjord så att det är i nivå med det omgivande området. Trampa ner jorden i hålet.