Dubbla franska syrenplanteringstider

Milt klimat franska syrensorter kräver vila för att ge blommor
Både standard och milt klimat franska syrensorter kräver vila för att ge blommor.

Den dubbla franska syrenen (Syringa vulgaris), även kallad vanlig syren, är ett släkte av cirka 25 arter av kallhärdiga blommande buskar eller låga träd med pråliga, doftande blommor. De planteras som landskap prydnadsväxter i rader eller häckar och ibland flankerande dörröppningar i klimat som har vintrar som är tillräckligt kalla för att framkalla vila som behövs för att få dem att blomma. Särskilda milda klimatvarianter har utvecklats som kommer att blomma i Sunset's Climate Zones 8, 9 och 14. Vissa sorter har enstaka kronblad på sina blommor; andra dubbla kronblad, därav namnet dubbelfranska.

Milt-klimat sorter

Walter Lammerts, grundaren av Descanso Botanical Gardens i södra Kalifornien, utvecklade de första franska syrenerna med mildt klimat: "Lavender Lady", en buske som blir 8 till 12 meter hög och 6 meter bred, och "Angel White", som växer från 8 till 12 meter hög och 10 meter bred. S. vulgaris "Monore", registrerad under namnet Blue Skies, blir upp till 8 meter hög. Flera sorter av Syringa x hycinthiflora syrener har också utvecklats för milda klimat. Dessa inkluderar "FK Smith", "California Rose", "Excel", "Ester Staley" och "Sylvania Beauty".

Läge och avstånd

Var du planterar franska syrener spelar lika stor roll som när du planterar dem. De gillar mycket sol. Plantera dem 10 till 15 meter från varandra i bra lerjord med ett pH-intervall mellan 6,5 och 7. Om du vill ha en blommande häck, plantera dem 5 till 8 meter från varandra. Om inte din jord är tung lera eller mycket sandig, lägg inte till jordändringar. Plantera dem inte nära din gräsmatta. Om du vattnar din gräsmatta regelbundet för att hålla den grön, kommer närliggande syrener med milt klimat att få för mycket vatten, vilket förhindrar att de blir vilande på vintern.

Plantering av plantor och sticklingar

Var du planterar franska syrener spelar lika stor roll som när du planterar dem
Var du planterar franska syrener spelar lika stor roll som när du planterar dem.

Plantera syrener som odlas i plantskolor tidigt på våren eller hösten. Om du gräver upp växter från ett fält, plantera dem när knopparna brister på våren. Plantera sticklingar när vädret blir varmt på våren. Efter fyra veckor, applicera 2 gram per 4 m2 18-6-12 gödselmedel med långsam frisättning. Gödseltalen anger viktförhållandet kväve, fosfor och kalium. Om din jord är för rik eller du använder för mycket kväve, kommer dina syrener att växa större löv och färre blommor, och de kanske inte blommar på fem till sju år.

Plantera frön

Växthus planterar frön för att odla syrener för plantskolor, men trädgårdsmästare gör det sällan. Fröna måste stratifieras genom att kyla dem i 40 till 60 dagar, och plantor som odlas från frö kommer inte att vara tillräckligt stora för att ge blommor i tre till fyra år. Plantera frön på sen vår eller försommar.

Framkallar dvala

Både standard och milt klimat franska syrensorter kräver vila för att ge blommor. Kallt vinterväder inducerar vila hos standardsorter. För att inducera viloläge i kultivarer med mildt klimat, sluta vattna dem med början i slutet av september. Återuppta vattningen när knopparna börjar svälla runt slutet av februari.