DIY: Trädgårdsstaket

Ett trädgårdsstaket i trä består av tre delar
Ett trädgårdsstaket i trä består av tre delar: de vertikala stolparna, horisontella skenor och sidospår.

När det är väl utformat kan ett trädgårdsstaket skydda ömtåliga växter från vind och snö, avskräcka nyfikna grannar, hålla dina barn och husdjur borta från trädgården och skydda dina växter från onödig gångtrafik. Som en skiljevägg delar ett trädgårdsstaket blomster- och grönsaksbäddar från rekreation och utomhusboende. Ett gör-det-själv trädgårdsstaket i trä kräver planering, några verktyg, kvalitetsmaterial, en budget och några vänner som är villiga att tillbringa en helg med att gräva hål, gjuta cement, sätta stolpar och använda en hammare.

Anatomi av ett staket

Ett trädgårdsstaket i trä består av tre delar: de vertikala stolparna, horisontella skenor och sidospår. Stolparna kan vara runda eller fyrkantiga, men bör vara gjorda av tryckimpregnerat trä eller naturligt rötningsbeständig furu eller cederträ. Redwood behöver inte målas eller konserveras och kan lämnas naturligt, men gran eller furu bör målas eller betsas och underhållas. Räls kan vara grovhuggen eller kapad timmer, och sidospåren kan vara en förmonterad panel eller enstaka brädor eller strejkar.

Stilar

Som en skiljevägg delar ett trädgårdsstaket blomster
Som en skiljevägg delar ett trädgårdsstaket blomster- och grönsaksbäddar från rekreation och utomhusboende.

Ett stängsel av massivt bräde kräver mer virke och tenderar att skapa en inramad känsla. Ett staket är funktionellt eftersom det lägger till visuellt intresse samtidigt som det skapar en tydlig avgränsning mellan trädgårdsutrymme och gräsmatta eller bostadsyta. Ett stängsel av alternerande brädor skyddar ditt trädgårdsutrymme samtidigt som det tillåter ventilation och det är attraktivt från båda sidor. Ett stängsel för stolp och räls kräver mindre timmer, men har en tendens att helt enkelt definiera staketet - det kommer inte nödvändigtvis att hålla djur och barn borta från din trädgård. En druvstake är gjord av grovklyven furu och är lämplig för milda sluttningar och krökt terräng.

Installation

Ett staket installeras i tre steg: rita eller mäta staketet, installera stolparna och sedan lägga till rälsen och sidospår. Den mest fysiska delen av installationen är att sänka stolparna. Om du har en lång körning, använd en kraftskruv för att göra jobbet enklare. Varje änd- och hörnstolpsplats ska markeras med en påle och sedan löper en murarlinje från påle till påle, så att du kan exakt bestämma och sätta ut alla stolpplatserna. När alla stolparna är satta och i nivå, installerar du de horisontella skenorna. Stolpe och skenor måste vara jämna om du vill att sidospåren, och i slutändan hela staketet, ska vara plant.

Underhåll

Vädret är ditt stakets värsta fiende, särskilt vatten, vind och sol. Använd penetrerande fläckar och färger för att förhindra vattenskador, röta och missfärgning. Klart penetrerande hartser, polyuretan och lack kommer att tränga in i träet, vilket skapar en bra tätning, även om du kanske måste applicera några lager och finishen måste appliceras med några års mellanrum. Den enda delen av staketet som är i marken bör vara stolpen; försök att hålla de horisontella rälsen och sidospåren från att vidröra marken för att förhindra röta.