Hur gräver man upp tulpanlökar?

Mindre lökarna bara så djupt som deras höjd - plantera dem inte så djupt som du skulle göra mogna
Plantera de nya, mindre lökarna bara så djupt som deras höjd - plantera dem inte så djupt som du skulle göra mogna tulpanlökar i full storlek.

Tulpaner är bland de fleråriga vårlökarna som återkommer varje år med liten ansträngning från trädgårdsmästarens sida - förutom att tulpanerna inte alltid följer det. Till skillnad från några andra populära vårlökar som påskliljor eller krokus, tenderar tulpaner att försvinna efter ett par år, eller till och med ett enda år. Beroende på sorten kan du förlänga tulpanlökarnas hälsa och livslängd genom att lyfta dem på hösten, dela dem och plantera om dem. Tulpaner (Tulipa spp.) presterar bäst i USDA-härdighetszonerna 3 till 8, enligt Missouris botaniska trädgård.

Att välja och plantera tulpaner

De flesta tulpaner gjorde en fantastisk show första året, en något mindre imponerande show nästa; sedan avböjer de efter det. Detta beror på att århundraden av hybridisering har försvagat de flesta sorter och hindrat dem från att bli perenner, enligt Bondens almanacka. Av denna anledning odlar många trädgårdsmästare dem som ettåriga. Om du är inställd på att njuta av dina tulpaner år efter år, överväg att plantera botaniska, eller arter, tulpaner, de tulpaner som alla andra tulpaner har härstammat från. Dessa är mindre, ibland bara cirka 20 centimeter höga, men flera sorter finns tillgängliga, rapporterar Missouri botaniska trädgård.

Plantera tulpanlökar cirka 7 till 20 centimeter djupa och cirka 2 till 13 centimeter från varandra på hösten innan marken fryser i ditt område. Tulpaner och andra liknande vårlökar behöver cirka 90 dagar från plantering tills de blommar. Täck med jord och täck med 2 till 8 centimeter strimlad bark, bladmögel eller annat organiskt material.

Efter blomning tulpanvård

Dina tulpaner har visat sig, men nu börjar de se tråkiga och rufsiga ut. Om du har sällskapsplanterat andra blommor eller bladverk framför dem, kanske de inte är fullt så fula. Men även om de är det, beskära inte tillbaka deras gulnande blad om du planerar att spara lökarna till nästa år.

En tulpanlök som lämnats i marken i mer än ett år kommer att ha utvecklat flera mindre lökar runt sin
En tulpanlök som lämnats i marken i mer än ett år kommer att ha utvecklat flera mindre lökar runt sin omkrets.

När en tulpan har blommat färdigt, rekommenderar Missouri botaniska trädgård att ta bort fröskidor, eftersom att sätta frö kommer att ta bort växten från energi som annars skulle gå in i lökarna och stärka dem. Dessutom är den korta tiden mellan blomningen och bladens blekning till gulning när växten bygger upp näring för nästa år. Faktum är att efter blomningen är den viktigaste tiden att gödsla dina tulpaner, eftersom dessa korta veckor faktiskt avgör lökens hälsa för nästa år. Gödsla med ett granulärt gödselmedel på 5-10-5 eller 5-10-10 med en hastighet av cirka 1 till 2 matskedar per planta.

Slå inte in det blekande lövverket i ett snyggt, snyggt knippe; låt den istället breda ut sig där den kan få så mycket sol som möjligt, vanligtvis till ungefär mitten av juni då du kan klippa tillbaka löven helt.

Gräver upp tulpaner och planterar om

Hösten är den traditionella tiden att gräva upp dina tulpaner, dela dem och plantera om dem, även om du också kan gräva upp dem på sommaren efter att bladverket helt dör tillbaka. Enligt Wooden Shoe Tulip Farm anser vissa trädgårdsmästare juni som den bästa månaden att lyfta tulpanlökar, särskilt om de ligger i en bädd med andra vattentörstiga växter, eftersom övervattning kan ruttna lökarna.

Det enklaste sättet att gräva upp lökar är att använda en trädgårdsgaffel istället för en spade för att undvika att skära igenom någon av lökarna. En tulpanlök som lämnats i marken i mer än ett år kommer att ha utvecklat flera mindre lökar runt sin omkrets. Ta försiktigt bort de mindre, förskjutna glödlamporna från moderlampan, råder Bättre hem och trädgårdar. Skölj dem noggrant; plantera sedan om direkt om du har lyft dem på hösten. Om du grävde fram dem på sommaren bör du planera att förvara tulpanlökar i några månader tills vädret är svalare. Torka dem noggrant och lägg dem på en sval, torr plats. Wooden Shoe Tulip Farm rekommenderar förvaring dem i nätpåsar och hänga dem någonstans med bra cirkulation. Om du lägger dem i en låda, se upp för möss. Plantera de nya, mindre lökarna bara så djupt som deras höjd - plantera dem inte så djupt som du skulle göra mogna tulpanlökar i full storlek.