Hur gräver man upp en sagopalm?

Kung sago eller bara vanlig sagopalm
Infödd på de södra öarna i Japan, går sagopalmen under flera vanliga namn, inklusive japansk palm, begravningspalm, kung sago eller bara vanlig sagopalm.

Om du någonsin har undrat hur landskapet såg ut under dinosauriernas tid, ta en titt på sagopalmen (Cycas revoluta, USDA zoner 8 till 10), som med all säkerhet fanns där, eftersom den tillhör en av de äldsta växterna familjer, Cycadaceae. Av de 10 släktena av cykader är sagopalmer den vanligaste typen som växer i landskap. Oavsett om du transplanterar en sagopalm eller tar bort en från din trädgård, kommer dess storlek att avgöra om du enkelt kan göra jobbet eller om du kommer att behöva styrkan och hjälpen från en dinosaurie bara för att få den upp ur marken.

Grundläggande beskrivning

Sagopalmen kommer från de södra öarna i Japan och går under flera vanliga namn, inklusive japansk palm, begravningspalm, kung sago eller helt enkelt sagopalm. Även om "palm" ingår i dess namn, är den verkligen inte relaterad till palmer alls, eftersom den är en gymnosperm, och är faktiskt närmare i förhållande till barrträd. Den liknar palmer genom att den sträva, symmetriska stammen blir bladlös när den åldras och ger vika för en vintergrön krona fylld med styva, pinnately sammansatta löv som blir upp till 5 meter långa och 23 centimeter breda. Spetsarna är spetsiga, så det är bäst att plantera den borta från människotrafik.

Sagopalmer är antingen hona eller hane. Hanväxten producerar en gulaktig, konformad struktur som uppstår från växtens centrum, som kan bli upp till 2 meter hög. Den kvinnliga växten å andra sidan producerar en lurvig, gulaktig, klotformad struktur i dess centrum som så småningom öppnar sig och avslöjar en tät massa ljusorange, 5,10 cm frön.

Hur långt du gräver ner beror på rotsystemets storlek
Hur långt du gräver ner beror på rotsystemets storlek, men du måste gräva ner minst en fot.

Sagopalmen är en långsamväxande cycad, och det kan ta upp till 100 år för den att uppnå sin maximala höjd på 20 plus fot lång. Dess långsamma tillväxt gör sagopalmen lämplig för användning inomhus. Den trivs på soliga till skuggiga platser när den planteras i organiskt rika, sandiga jordar som dräneras snabbt, och när den väl etablerats är den tolerant mot torka.

Varning

Alla delar av sagopalmen är mycket giftiga och innehåller ett nervgift som kan förlama och döda husdjur och människor. Var försiktig när du placerar sagon i landskapet, såväl som inomhus, och håll den borta från barn och husdjur.

Sagogrävande överväganden

När det kommer till att gräva upp en sago, överväg flera saker innan du tar tag i din pålitliga spade och börjar gräva. Små sagopalmer med stamdiameter på runt 10 centimeter eller mindre är mycket lättare att gräva ur jorden än de som är större, men även då kommer det att krävas en del arbete.

När stammen växer sig större blir rotsystemet större och tyngre, vilket innebär att större exemplar kan kräva att du använder tung trädgårdsutrustning för att ta bort dem från hålet. Om du har att göra med en stor sagopalm kan det vara en bra idé att ringa in ett lokalt trädgårdsföretag och låta dem göra det hårda arbetet. Som en extra bonus, på vissa platser, om din sagopalm är på den högre, mer mogna sidan, kommer de till och med att betala dig för att låta dem gräva ut sagon för att ha.

Gräver fram sagopalmen

Nu när du har bestämt dig för att klara uppgiften att gräva själv, är stegen för att ta bort sagopalmen från marken relativt grundläggande. Om syftet med att gräva upp det är att transplantera det till en annan plats, är vintern och tidig vår de bästa tiderna, eftersom sagon är i ett vilande tillstånd. Om du gräver upp den för att bli av med den kan du ta bort den när som helst under året.

Och det kan ta upp till 100 år för den att uppnå sin maximala höjd på 20 plus fot lång
Sagopalmen är en långsamväxande cycad, och det kan ta upp till 100 år för den att uppnå sin maximala höjd på 20 plus fot lång.

Eftersom de bladliknande spetsarna på sagon är vassa och spetsiga, är det bäst att bära ögonskydd, tunga handskar och en långärmad skjorta. Torka sedan av knivarna på dina beskärningsverktyg med alkohol och klipp av alla grenar nära stammen, förutom den sista ringen eller två längst upp. Detta gör att sagon kan lägga mer energi på att återupprätta sitt rotsystem än på utvecklingen av löv och ger lättare åtkomst till området där du behöver gräva. Processen är också mindre svår om du vattnar platsen ordentligt kvällen innan, tar bort eventuellt gräs eller ogräs som växer runt stammen och sprider en presenning på marken bredvid där du gräver, vilket gör transporten av växten mycket lättare. När du har grävt loss rotsystemet, kan du lägga sagon på tarpen och dra den till sin nya plats.

Börja gräva cirka 8 till 30 centimeter från stammen och arbeta dig runt hela sagon. Ju bredare stammen är, desto längre ut bör du gräva så att du kan komma åt hela rotsystemet. Hur långt du gräver ner beror på rotsystemets storlek, men du måste gräva ner minst en fot. Du kommer att vilja få ut så mycket av rotsystemet som möjligt, men bli inte förvånad om du måste använda spetsar för att skära av några av de nedre rötterna för att frigöra rotsystemet från marken. Du kan till och med behöva använda en kofot för att bända sagon från jorden och lyfta den från hålet.

Transplantation på ny plats

När du har grävt upp sagon ur marken kan du transportera den till sin nya plats. Förbered ett nytt hål genom att gräva ett lite bredare och större än det du tog bort det från, och plantera sagon inte djupare än att den redan växte. Fyll hålet igen med en blandning av hälften inhemsk jord och hälften torvmossa och vatten i brunn. Fortsätt vattna varje vecka i flera månader efter transplantationen medan nya rötter utvecklas. Nya löv bör växa igen någon gång under sommaren om sagotransplantationen lyckades, så misströsta inte om det tar ett par år för det att återuppta normal tillväxt.