Hur man gräver upp pionväxter för att flytta?

Ställ varje pion i ett förberett hål så att rotknopparna är cirka 5 centimeter under jordytan
Ställ varje pion i ett förberett hål så att rotknopparna är cirka 5 centimeter under jordytan.

Pioner (Paeonia spp.) blommar endast en kort period på försommaren, men dessa perenner kan överleva 20 år eller mer i trädgården. Även om de flesta pionsorter växer bäst i svalare regioner, kan ett fåtal sorter som "Blaze" och "Festiva Maxima" frodas i US Department of Agriculture planthårdhetszoner 8 till 10. Pioner kräver sällan delning och tolererar inte rotstörningar bra, men du kan gräva, flytta och till och med dela dem om det behövs. Vänta minst 10 år mellan grävning och störning av växterna, när det är möjligt.

1

Skär bort pionerna efter att bladverket börjar dö tillbaka på hösten. Klipp tillbaka varje stam till inom 15 centimeter från marken med en ren sax.

2

Sätt in pinnarna på en trädgårdsgaffel i marken runt basen av pionväxten, cirka 20 centimeter från de centrala stjälkarna. Arbeta runt pionklumpen, lossa jorden med gaffeln.

3

Gräv ett planteringshål i den lossnade jorden för varje pionväxt som är lika djup som rotsystemet
Gräv ett planteringshål i den lossnade jorden för varje pionväxt som är lika djup som rotsystemet.

Lyft upp pionplantan ur marken med gaffeln och se till att skada så få rötter som möjligt. Skaka växterna försiktigt för att ta bort jorden från rötterna.

4

Inspektera rötterna på stora klumpar om du vill dela dem eller om de blommade dåligt föregående vår. Lokalisera knopparna eller växande ögon på rötterna, som liknar svullna noder. Skär isär klumparna med en vass kniv i två eller tre sektioner, där varje sektion innehåller tre till fem knoppar.

5

Bryt upp jorden i en väldränerande, helt solbädd till ett djup på 31 cm. Gräv ett planteringshål i den lossnade jorden för varje pionväxt som är lika djup som rotsystemet. Placera hålen cirka 3 meter från varandra.

6

Ställ varje pion i ett förberett hål så att rotknopparna är cirka 5 centimeter under jordytan. Fyll i hålet med jord och vattna ordentligt för att fukta smutsen.