Olika sorters mammablommor

Med en stråle eller två av yttre blomblad runt en tät kärna
Blommorna växer tätt ihop, med en stråle eller två av yttre blomblad runt en tät kärna.

Krysantemum blommar flerårigt och erbjuder ett brett utbud av livliga höstfärger som passar alla landskapsdesigners konstnärliga palett. Mums har sitt ursprung i Kina, och får folknamnet "Queen of Autumn", eftersom de fortsätter att blomma långt in på höstsäsongen, efter att de flesta andra blommor har gett upp för året. Mer än 100 krysantemumsorter trivs i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 3 till 9. De klassificeras av National Chrysanthemum Society i 13 stora blomtyper, baserat på formerna och arrangemangen på deras kronblad.

Anemon

Anemonkrysantemum har rörformade, långa kronblad. Dessa omger ett upphöjt centrum med blommor som mäter cirka 10 centimeter i diameter. Två exempel på anemonmummor är Dorothy Mechen med blekt lila kronblad och Adrienne Mechen med glada vita blommor och en tät rosa mitt.

Quilled

Du kanske misstar en fjäderkrysantemum för en blomma av sked- eller spindelklassen, eftersom båda har rörformiga kronblad som ibland böjer sig. Ett slående exempel är Seatons Toffee, med 15,20 cm, rödaktiga blommor som ser ut som stjärnklara fyrverkerier. Alternativt, för ett djärvt uttalande, titta på Mammoth Yellow Quill, som stjäl showen i vilken trädgård som helst.

Enkel och semi-dubbel

Enkla och halvdubbla krysantemum ser mycket ut som prästkragar. Blommorna växer tätt ihop, med en stråle eller två av yttre blomblad runt en tät kärna. Dessa små växter blir 1 till 3 meter höga, vilket gör dem till ett härligt komplement till trädgårdskanter. Ett sött exempel på en mamma med ett kronblad är Chrysanthemum x "Single Apricot Korean." Den har ett traditionellt prästkrageutseende, men med rodnande persikofärgade blommor som lockar till sig fjärilar. För en djupröd mamma, prova Crimson Glory-kultivaren.

Spindel

Spindelkrysantemum ser mycket ut som anemonkrysantemum, men blommans skiva är längre och ömtålig, vilket ger blomman ett utseende som spindelben. Populära sorter inkluderar Yellow Rayonnante, med kronblad som kröker sig nära slutet; Western Voodoo, med blommor i en orange och gul; och Seiko Fusui, med långa, gula kronblad som gör ett djärvt uttalande i vilken trädgård som helst.

Sked

Skedkrysantemum, som namnet antyder, har skedformade spetsar som vanligtvis är blekare än resten av blomningen. Blommorna blir 10 centimeter i diameter. Kimie är ett pråligt exempel på Spoon-klassen. Den har en orange mitt och gula kupade spetsar.

Oregelbunden inkurva

Klassen Irregular Incurve inkluderar några av de största blommorna du hittar bland krysantemum. Dessa 6 till 20 cm blommor böjer sig inåt och täcker mitten av blomman. Mot botten av blomningen hänger några kronblad ner, som går runt stjälken. Luxor-kultivaren är ett exempel, med rosa yttre kronblad och en vit mitt.

Reflex

Dessa omger ett upphöjt centrum med blommor som mäter cirka 10 centimeter i diameter
Dessa omger ett upphöjt centrum med blommor som mäter cirka 10 centimeter i diameter.

Reflexmummor har halvplatta toppar när de är öppna. Kronbladen går på kors och tvärs nedåt och ser något ut som fågelfjädrar. De växer till en diameter på 4 till 15 centimeter. För ett ljust gult tillskott till ditt landskap, prova Champion-mamma, eller prova Aprikosmamma för en blekpersikablomma.

Regelbunden incurve

Regular Incurve-klassen kännetecknas av det klotliknande utseendet på 4- till 15,20 cm blommor. Kultivaren Heather James är ett alternativ, med en gul-orange nyans.

Dekorativ

Dekorativa klasskrysantemum, även kända som floristmums, har korta kronblad och tillplattade huvuden, vilket gör dem idealiska för blomsterarrangemang. De mäter 13 centimeter eller mer i diameter, med reflekterande nedre kronblad och krökta övre. Två sorter av noter är Coral Charm, med lila, persika och rosa kronblad, och Fireflash, som bryter ut i orange och gula kronblad.

Mellanliggande inkurva

Kronbladen i Intermediate Incurve-klassen täcker inte helt mitten av blomman. De är kortare än kronbladen i klassen Irregular Incurve, vilket ger en totalt sett mindre blomning, som vanligtvis mäter cirka 15 centimeter. Ett exempel på pastell är Aprikos Alexis, med härlig persika-orange färg.

Pompon

Som namnet antyder har blommor av Pompon-klassen en rund, full blomning. Storlekarna varierar beroende på sort, mäter mellan 1 och 10 centimeter i ett spraymönster. Kronbladsmönstret liknar Regular Incurve, döljer mitten. För en intressant kontrast, se till Rocky cultivar, som har blekgröna kronblad mot mörkgröna blad.

Tistel eller buske

Kronbladen i klassen Thistle eller Bush är rörformiga och tunna. De vrider sig och faller mot blommans stjälk. Cindy-kultivaren erbjuder 5,10 cm rosa kronblad med vita höjdpunkter, medan Orange Spray -busken spricker med mörkorange mittpunkter och gula kronblad.

Oklassificerad

Oklassificerade krysantemum passar inte riktigt in i en klass, de har ofta egenskaper hos flera mammablommor. Detta ger blommorna en unik, nästan glamorös visuell effekt, som den hos Lone Star-sorten, med sina stora, ljusa vita kronblad som liknar en havsanemon.